Свързани новини

12.04.2009 11:11

БНБ отвори вратите си за свободен достъп на гражданите

Видян 2837 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път в своята история Българската народна банка отвори вратите си за свободен достъп на граждани по случай 130 години от основаването на институцията, съобщи БГНЕС.


На разположение на посетителите са служители на банката, които ги съпровождат и ги запознават с основните функции и задачи на банката. Гостите имат възможност собственоръчно да отсекат сувенирна монета, която да остане като спомен от посещението им, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея. Приготвени са и специални презентационни щандове, информиращи за дейността на Националния кредитен регистър, Националния център за анализ на банкноти и монети и икономическите анализи и прогнози на експертите от БНБ. БНБ е създадена на 25 януари 1879 г. с указ на княз Дондуков-Корсаков. Първият управител на БНБ, назначен на 4 април същата година, е Лудвиг Карбоньор. На 6 юни 1879 г. е извършена първата транзакция, с което БНБ слага началото на своята дейност.
Над 1000 граждани са посетили до този момент сградата на БНБ и пред вратите й се извива опашка. Обиколката започва от кабинета на управителя, т.нар. син кабинет. След това хората се отправят към заседателната зала на Управителния съвет. По коридорите на втория етаж могат да се видят портретите на всички управители на банката, включително и на първата и единствена жена - директор Вела Луканова. Следващата спирка е монетният музей, който е постоянно отворен за посетители. Музеят работи от близо 10 години. На около 300 кв.м в него са разположени над 3000 експоната, включително и най-старата намерена у нас монета на тракийското племе Дерон от V век пр.н.е. В залата на Управителния съвет на банката са вземани едни от най-важните за страната финансови решения. Следва паричният салон на банката, в който всеки може са закупи юбилейна монета и вечният огън, посветен на загиналите в Балканската и Първата световна война. По време на обиколката си гражданите имат възможност и да разберат как да разпознават фалшивите банкноти. Най-често фалшифицирана и най-трудна за разпознаване от истинската, според служители на БНБ е сегашната двайсетолевка. За първи път в историята на банката беше предоставен и достъп до вратата на обществения трезор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец