За откриването на китайския легендата е като историята за Нютон и ябълката, само че е от 2700 година преди Христа. Имало по това време един император, който обичал да пие топла вода. И както веднъж си седял и си пиел вода под едно дръвче, паднал лист от него и водата станала толкова приятна, толкова ароматна...
01/02
19.10.2008 15:32

Бял чай ли?

Видян 14870 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно така. Бял чай има вече и в нашите масови магазини. Продава се дори с марката на „Биопрограма”, освен с чуждата Twining’s. Всъщност чаят си е чай, в два основни вида – китайски и индийски.

За откриването на китайския легендата е като историята за Нютон и ябълката, само че е от 2700 година преди Христа. Имало по това време един император, който обичал да пие топла вода. И както веднъж си седял и си пиел вода под едно дръвче, паднал лист от него и водата станала толкова приятна, толкова ароматна...


Нататък е ясно. Сега чаени плантации има в около 50 страни и навсякъде,с изключение на Русия и Япония, продължават да берат ръчно. Най-ценните видове чай се берат с ръкавици, а берачите не бива да пушат, да ядат ястия с подправки, да се парфюмират, освен това трябва да се къпят всеки ден, за да не поемат чаените листенца каквато и да е чужда миризма.


Според преработката вече чаят е черен, зелен, бял и т. н.
Различните видове бял чай не преминават през механично преработване, или ферментация
(както други видове). Те само се сушат и така запазват по-голямата част от химическите вещества и витамините на свежия чай. Произвеждат се само от пъпката и най-горните листенца на чаения храст. Отварата от белия чай е почти безцветна и се смята, че е питие за ценители.


От древни времена се знае, че чаят е целебна напитка и най-новите изследвания го потвърждават. Например: премахва умората и стимулира умствената дейност, естествен антиоксидант е, полезен е и за зъбите, ефикасно средство е за оказване на първа помощ при отравяне, понижава нивото на холестерола, повишава наблюдателността и концентрацията.
Козметичната индустрия също е открила качествата, а сигурно и екзотиката дори на самото название „ бял чай”.


Екстракт от бял чай и анасон използват против целулит и за намаляване на обиколката на ханша и бедрата. За еластичност на кожата и против бръчици употребяват съставки от соеви кълнове и екстракт от бял чай, освежаващ тоник правят с алое и извлек от белия чай. „ Булгари” пусна парфюм с основа бял чай.
Стана дума, че „Биопрограма” продава бял чай. Цената му е 5 лева за 30 грама, а този на „Теекане” няма и 3 лева за 25 грама. Защо е тази разлика ? Никой не знае.


Между другото, самият Шон Конъри е подписал договор с „Теекане” за реклама на чая от тази марка. Получил е очевидно достатъчно много, за да замени мартинито на Джеймз Бонд, с което го помним от едно време, със здравословната напитка.


Много хора биха казали, че и научните изследвания докарват резултати според спонсорите на изследването. Дали е такъв случаят с изследване на лондонския Юнивърсити колидж, което доказва, че виното е по-полезно от чая за работата на главния мозък? Едва ли. Още повече има и допълнение към този извод – важи особено за жени.


Както и да е, има напитки, които съчетават виното и чая. Ефектът е сигурен значи.


рецепти
За ЧАЙ С ШАМПАНСКО
трябват: 4 лъжички чай, четвърт вряща вода, сок от половин лимон и кората на целия, захар на вкус, бутилка шампанско. Заливате чая с водата, след 5 минути прецеждате, добавяте захар, лимоновия сок и кората, изрязана на спирала и прехвърляте в съд за боле. Като изстине, добавяте наколко лимонови резенчета и шампанското.

За ЧАЙ – ПУНШ : 2-3 зърна карамфил, стотина грама захар, 3/4 л вода, 6 лъжички чай, 1 лимон, бутилка червено вино. Разтваряте захарта в четвърт вода заедно с подправките и варите 10 минути под похлупак, запарвате чая в половин литър вода. Към отварата добавяте виното, захарния сироп, лимонова кора, а по желание и малко ром.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак