Свързани новини

08.12.2008 15:11

БЕЗОПАСНИ

Видян 5092 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За култивираните гъби става дума преди всичко. И сега – през постите, и по празниците, които предстоят, а и по всяко друго време гъбите дават специален нюанс на менюто ни. Пресните култивирани гъби на нашия пазар са печурки и кладница. Те всъщност и по света са най-произвежданите култивирани гъби. В този ред – на първо място печурки с 38% , на второ – кладница с 25 % . Останалите 37 % са за разни други видове гъби, но у нас поне пресни други не продават. За печурките всички знаят. За кладницата се твърди, че съдържа 4 пъти повече полизахариди от култивираната печурка и благодарение на това запазва обема си при готвене, а също така съдържащите се в нея вещества нормализират липидите в кръвта, намаляват кръвното налягане. На сергиите по пазарите сега струва 6 лева . В големите магазини е различно по-скъпа: в „Била” е 4.79 лв. в опаковка от 500 грама, в „Кауфланд” – 2.99 за 300 грама, в „Пикадили” – 3.95 за 250 грама. С кладницата можете да постъпвате точно така, както и с печурката – да я използвате за всички видове супи, ястия и салати. Задължително е обаче преди да я готвите по какъвто и да било начин, да я кипнете за 5 – 10 минути, иначе става жилава. Можете и да я мариновате и след няколко дни ( ако издържите и след седмица-две) става прекрасно мезе, или гарнитура, както предпочитате. По-лесно е разбира се да си купите наготово мариновани гъби. Има някакво разнообразие. В „Пикадили” „екзотична салата” от 314 грама е 3.59, „шитаки” – 1.55, „микс” – 1.45, „воловария”- 1.49, манатарките са 5.19 за 580 грама обаче. По-големите разфасовки излизат по-евтино, както знаете.
В „Била” китайските гъби в олио струват 5.59 за 290 грама, екзотичните – 3.09 за 300 грама, манатарки 265 грама са 5.79 лв. Салати има два вида- от 2.64 и от 2.09 лева, но не е написано от какво са точно. Познавачите ще се справят.
Можете да се разнообразите и със сушени гъби. От магазините става дума, по пазарите има повече видове, но ви трябва и повече доверие в „лицензираните” гъбари, които ги продават. Знаете сигурно стария гъбарски виц, че всички гъби са ядливи, но някои само по един път. А сушените гъби, които продават в магазините или нямат двойници като манатарките, или двойниците им не са отровни. Смъртоносно.
В „Била” продават в пакетчета по 20 грама масловки за 1.54, манатарки – за 5.79, а челядинки – за 2.89 лв. В „Пикадили” сушените гъби са в буркани по 30 грама. Кладница, шитаки и микс ( предполага се от кладница и шитаки, не че пише) по 2.29 лв. за всеки вид.
Като ставаше дума и за други култивирани гъби, освен печурките и кладница, които се произвеждат у нас, покрай бурканите с мариновани, може да се разбере, че се отглеждат и култивирани шитаки и воловария. На воловарията всъщност официалното й название е порцеланова копринка.
Ако все пак имате време ето как мажете да си мариновате кладница. В дълбока тенджера кипвате 500 мл. оцет, 250 мл. вода,4 нарязани на едро скилидки чесън, малко сол, няколко зърна чер пипер, няколко стръка мащерка. Варите на тих огън половин час. Добавяте 1 кило гъби и варите още десетина минути. Отцеждате. Нареждате гъбите в буркан като прибавят дафинов лист и няколко лентички лимонова кора. Загрявате зехтин ( без да кипва) и наливате до гърлото на съда. Това е. За чакането вече стана дума.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби