За култивираните гъби става дума преди всичко. И сега – през постите, и по празниците, които предстоят, а и по всяко друго време гъбите дават специален нюанс на менюто ни. Пресните култивирани гъби на нашия пазар са печурки и кладница. Те всъщност и по света са най-произвежданите култивирани гъби. В този ред – на първо място печурки с 38% , на второ – кладница с 25 % . Останалите 37 % са за разни други видове гъби, но у нас поне пресни други не продават. За печурките всички знаят. За кладницата се твърди, че съдържа 4 пъти повече полизахариди от култивираната печурка и благодарение на това запазва обема си при готвене, а също така съдържащите се в нея вещества нормализират липидите в кръвта, намаляват кръвното налягане. На сергиите по пазарите сега струва 6 лева . В големите магазини е различно по-скъпа: в „Била” е 4.79 лв. в опаковка от 500 грама, в „Кауфланд” – 2.99 за 300 грама, в „Пикадили” – 3.95 за 250 грама. С кладницата можете да постъпвате точно така, както и с печурката – да я използвате за всички видове супи, ястия и салати. Задължително е обаче преди да я готвите по какъвто и да било начин, да я кипнете за 5 – 10 минути, иначе става жилава. Можете и да я мариновате и след няколко дни ( ако издържите и след седмица-две) става прекрасно мезе, или гарнитура, както предпочитате. По-лесно е разбира се да си купите наготово мариновани гъби. Има някакво разнообразие. В „Пикадили” „екзотична салата” от 314 грама е 3.59, „шитаки” – 1.55, „микс” – 1.45, „воловария”- 1.49, манатарките са 5.19 за 580 грама обаче. По-големите разфасовки излизат по-евтино, както знаете.
В „Била” китайските гъби в олио струват 5.59 за 290 грама, екзотичните – 3.09 за 300 грама, манатарки 265 грама са 5.79 лв. Салати има два вида- от 2.64 и от 2.09 лева, но не е написано от какво са точно. Познавачите ще се справят.
Можете да се разнообразите и със сушени гъби. От магазините става дума, по пазарите има повече видове, но ви трябва и повече доверие в „лицензираните” гъбари, които ги продават. Знаете сигурно стария гъбарски виц, че всички гъби са ядливи, но някои само по един път. А сушените гъби, които продават в магазините или нямат двойници като манатарките, или двойниците им не са отровни. Смъртоносно.
В „Била” продават в пакетчета по 20 грама масловки за 1.54, манатарки – за 5.79, а челядинки – за 2.89 лв. В „Пикадили” сушените гъби са в буркани по 30 грама. Кладница, шитаки и микс ( предполага се от кладница и шитаки, не че пише) по 2.29 лв. за всеки вид.
Като ставаше дума и за други култивирани гъби, освен печурките и кладница, които се произвеждат у нас, покрай бурканите с мариновани, може да се разбере, че се отглеждат и култивирани шитаки и воловария. На воловарията всъщност официалното й название е порцеланова копринка.
Ако все пак имате време ето как мажете да си мариновате кладница. В дълбока тенджера кипвате 500 мл. оцет, 250 мл. вода,4 нарязани на едро скилидки чесън, малко сол, няколко зърна чер пипер, няколко стръка мащерка. Варите на тих огън половин час. Добавяте 1 кило гъби и варите още десетина минути. Отцеждате. Нареждате гъбите в буркан като прибавят дафинов лист и няколко лентички лимонова кора. Загрявате зехтин ( без да кипва) и наливате до гърлото на съда. Това е. За чакането вече стана дума.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.
- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…
- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.
- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!