Свързани новини

21.11.2012 16:00

Бетовен и Рихард Щраус в концерт на Софийската филхармония

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Утре диригентът Любка Биаджони и Софийската филхармония  представят Рихард Щраус и Лудвиг ван Бетовен от 19 ч. в зала „България”.  Програмата на концерта включва сюитата “Кавалерът на розата” и „Четири последни песни” от Щраус и Симфония No 5  от Бетовен. Солист е сопраното Марта Торбидони (Италия), която наскоро изпълни блестящо ролята на Виолета в постановката на Любка Биаджони „Травиата” отново в зала България.


„Бетовен е бил първия композитор който не е писал по задължение, за някой принц или граф, а за себе си и за хората. Той слага началото на истинската романтика, да изразява идеи и чувства с музиката. Голямата му любов  към френската революция го вдъхновява да напише тази симфония и да я озаглави „Голяма симфония за Господин Наполеон Бонапарт”. Впоследствие  Бетовен  е разочарован от Наполеон, нарича го „обикновен човек като всички останали”, но симфонията не се променя, като знак, че неговата вяра в идеалите остава. Тези големи композитори на времето са за мен инспирация и пример, те са се борили за идеалите, без големи възможности и скромно са писали гениални творби. Навремето голяма част от всички тези композитори, които днес наричаме известни, са се борили с ежедневието със стотинки в джоба за един достоен живот. Почти всички са починали болни, сами и бедни. Днес ги преоткриваме гениални, с техния универсален език на музиката, с любовта към хората. Това е което ни трогва и което ни кара  винаги да слушаме тяхната безсмъртна музика,” каза Любка Биаджони.


Събитието е съфинансирано от програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Свобода, пътешествие, приключения

Свобода, пътешествие, приключения, какво по-подходящо