Жените от шато Лафайет

Свързани новини

05.12.2023 11:16

Бестселърът Жените от шато Лафайет излиза на български

Видян 908 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Светът винаги угася огъня и всяко поколение трябва наново да изведе светлината от мрака “ – тези думи на легендарния маркиз Дьо Лафайет са своеобразно обобщение на историята в „Жените от шато „Лафайет”. Завладяващ и вдъхновяващ, епичен и дълбоко хуманен, романът на американската писателка Стефани Дрей излиза на 4 декември с логото на „Кръг“.


Българският превод е на Мариана Христова, а експресивната корица е нарисувана от Таня Минчева ( Kontur Creative ) . На Междунарoдния панаир на книгата между 5 и 10 декември в НДК издателството ще предлага премиерното четиво с 20% отстъпка на своя 401-ви щанд.  Както подсказва заглавието, макар и знаменит, маркиз Дьо Лафайет – герой от Американската и Великата френска революция и един от бащите на западната демокрация, е второстепенен персонаж в този вълнуващ исторически роман.


В центъра на сюжета са родният му замък във Франция, който е символ на свободата и смелостта, и три забележителни жени, борещи се да съхранят наследството му и най-съкровените идеали на човечеството. Адриен дьо Лафайет е съпругата на маркиза, извършила невъобразими саможертви, за да го подкрепи в съдбовната му кауза. Беатрис Чанлър е нюйоркската светска дама и филантроп, която по време на Първата световна война купува порутеното шато и го преобразява в убежище за хиляди болни и осиротели деца.


А Марта Симон е учителка и скулпторка, отраснала там и превърнала се в спасителка на еврейчета в окупираната от нацистите страна през Втората световна.  Умело преплитайки тези три изключителни истории, Стефани Дрей изгражда разтърсваща сага за женската сила и смелост, за любовта и дълга, за справедливостта и свободата във всичките ù форми. Насред ужаса на войната, отчаянието и смъртта всяка от героините следва неотклонно нишката на живота и е готова да умре, борейки се за това, в което вярва. Плод на задълбочено проучване, „Жените от шато „Лафайет” обхваща над сто и петдесет години и три от най-мрачните периоди в човешката история, за да ни изпрати безценното послание, че доброто все пак съществува и трябва да го пазим .


И че всеки от нас е „само един камък, но обединени от обща цел, се превръщаме в крепост, която не може да бъде разрушена”.  Запитана в интервю за Writer’s Digest какво се надява читателите да извлекат от романа, авторката отговаря така: „Много ми се иска да се вдъхновят от жените в тази история, живели в безпрецедентни времена. Да се убедят, че и обикновените хора са способни на необикновени дела”.  Освен „Жените от шато „Лафайет“ по време на Международния панаир на книгата всички издания на „Кръг“ и „Рижко“ ще могат да бъдат закупени с големи отстъпки на 401-ви щанд в НДК.


Сред другите нови заглавия са „Титан ” – първият сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев, „Уомпитър, фома, гранфалун ” – единствената публицистична книга на български от Кърт Вонегът, луксозното издание на „Малкият принц” с послеслов от Георги Лозанов, както и „Обсадата на Кришнапур” – вторият роман от знаменитата „Имперска трилогия” на Дж. Г. Фарел.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева