01/02

Свързани новини

02.12.2021 11:52

Българката Ива Александрова даде думата на източноевропейците във Великобритания

Видян 2071 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Here to stay (буквално – „Тук, за да останем”) за живота на източно европейците във Великобритания на българката Ива Александрова излиза на Острова в средата на декември, публикувана от британското издателство Repeater. Още месец преди официалния старт обаче  откъси от книгата се появиха в Гардиън и други местни медии по горещи теми като напускането на източно европейците от страната, икономиката след Брекзит, липсата на работна ръка, която англичаните започнаха да чувстват и пр.
„Провокативна и добре информирана, Александрова дава глас на хора, които са жизнената част от британския социален и политически живот, но за които често се говори без да бъдат слушани” – написа авторът на Гардиън Даниел Трилинг.
Това всъщност е един човешки, болезнено честен разказ за живота на източно европейците във Великобритания в периода около Брекзит – начинът, по който отношението към „новите мигранти” започна бавно, но неотстъпчиво да се променя в резултат на политиката. (Едновременно с този процес, самите източно европейци също променят поведението си спрямо приелото ги общество.) Книгата документира ситуации, които години преди това биха били немислими за свободно и цветно място като Острова, където хора от различни светове съжителстваха с цялата си пъстрота и енергичност: Докторантка по философия е принудена да напусне квартирата си, за да не чува „Диз из нот факън Булгерия, диз из май кънтри”.  Възрастен „джентълмен” прави забележка на младо момиче да не говори по мобилния си телефон на родния си език, а само на чист английски... Друг господин шумно обърква страните от Източна Европа с неподправена от собственото си невежество гордост.  Щипещи коментари за акцента или искрено недоумение защо след като една млада жена е българка, не е чистачка, а работи нещо друго?! Авторката разказва за микроагресиите, с които източно европейците се сблъскват в опитите си да се докажат на английското общество и документира ситуации, които  биха били немислими преди говоренето за Брекзит и политиките на разделение да събудят някои инстинкти.


 


Чрез своята история и тази на още няколко източно европейки – българки, македонка, полякина, румънка, Here to stay дава глас на хора, които рядко се срещат в общественото пространсто и медии.
 Но разбира се в основата на книгата са личният опит и живот на авторката – учила и работила в различни държави преди Англия, специалист по миграция, още с пристигането си на Острова тя се включва в студентски бунтове и стачки, участва в протестите Окупирай Уолстрийт в Лондон (Occupy Wall street), увлича се с британските леви движения и участва като доброволка в много от акциите им в последните десет години. Всичко преживяно с радости, еуфории, разочарования, различни светове, различни нагласи към живота и политиката, идването на нови ветрове и страхове.... Постепенно книгата стига до извода, че политиката трябва да се основава на реалния опит и преживявания на самите мигранти, вместо на абстрактни представи за това какво е идеалния мигрант или на удобни популистки призиви. Тя пропуска обичайните расистки и националистки теми в този дебат и вместо това, чрез живи истории на хората, прави така, че техният глас да бъде чут. „Хората, които не бяха попитани нито веднъж в дебата за техните собствени съдби заслужават да бъдат изслушани” – пише Александрова.
„Ива „ожулва” британските медии, политическия елит и Лейбъристкото движение заради тяхното снизхождение и враждебност към миграцията от Източна Европа. Тя разказва какво е да си обект на вълната от нативистка политика, която заля британското публично пространство през последното десетилетие и така най-после можем да проумеем какво са преживели тя и тези около нея”  пише Пол Мейсън, автор на книгата “Как да спрем фашизма”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.12.2021 17:43

    Много хубава тази българка :) Дано икнигата е толкова хубава

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог