07.10.2008 15:13

Астероид лети към Земята

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малък астероид ще се вреже в земната атмосфера, но ще изгори в нея преди да е достигнал земната повърхност или преди да се натъкне на въздушен апарат. При възпламеняването си астероидът, засечен от обсерваторията в Аризона, САЩ, ще се превърне в голяма огнена топка, като ще изгори напълно, съобщават от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсън".


"Държим да подчертаем, че астероидът не представлява заплаха", казва директорът на центъра д-р Тимъти Спар. Астероидът, чийто клас го определя всъщност като "метеороид", е с големина от 1 до 5 м в диаметър. "Типичният метеор е с размери на песъчинка или най-много на грахово зърно", пояснява астрофизикът Гарет Уилямс. "В сравнение с него този метеор е направо чудовищен".


Метеорно тяло или метеороид е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. При навлизане в земната атмосфера предизвиква явлението метеор или болид, като в зависимост от масата и скоростта си се разрушава напълно или частично на височина 60-100 км от земната повърхост, остатъка достигнал земната повърхност се нарича метеорит.


При навлизането си в атмосферата астероидът ще може да бъде видян от източна Африка, като според изчисленията се очаква да се изпари в атмосферата над Судан. "Искрено се надяваме, че някой ще успее да го фотографира", изказва надежда Уилямс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да