02.11.2019 08:31

Архангелова задушница е

Видян 1580 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На днешния ден - Архангелова задушница, отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.


Във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи панихида. На ритуала ще присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.


Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив, Плевен, както и пред параклиса на ямболския гробищен парк.


В 38 от 44-те села на Община Тунджа са издигнати паметници на убитите местни жители.


Войнишките паметници са в добро състояние като за тях всяка година се заделят средства, посочи заместник кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.


„Имахме специална кампания, която се казваше „Да помним подвига, да почетем паметта на героите“. В рамките на тази инициатива бяха подменени буквите, почистени пространствата и подобрен облика на всички паметници“.


След одобрение от областната комисия всяка година се отпускат между 10 и 15 хиляди лева за възстановяване на войнишките паметници в общината.


„Това, което предстои е възстановяването на буквите на паметника на загиналите в руско-турската освободителна война, който се намира на Бакаджика“.


Според различни източници по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война са убити между 1500 и 1800 души от селата на общината.


Архангелова задушница винаги е в съботата преди Архангеловден (8 ноември). На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.


Както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.


Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.


Архангелова задушница се нарича още Рангелова задушница, Голяма задушница и Мъжка задушница.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион