Аполония, Аполония

Свързани новини

28.12.2023 12:13

Аполония, Аполония се бори за Оскар при документалните филми

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оригиналният HBO документален филм "Аполония, Аполония", копродукция с Danish Documentary Production, влезе в краткия списък на Академията за 96-тото издание на наградите "Оскар" и ще се бори за статуетка в категорията 'пълнометражен документален филм' с още 14 международни заглавия. Номинациите за "Оскар" 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а победителите ще станат ясни на церемонията на 10 март.  Аполония, Аполония е наличен за гледане у нас в стрийминг платформата HBO Max.


"Развълнувана съм, че нашият филм е сред петте най-добри в Европа и 15-те най-добри в световен мащаб в тази солидна година за документални филми. Благодаря на всички за подкрепата! Това е пореден HBO документален филм от Европа, селектиран в краткия списък след "Причастие", "Пожарът в Колектив" и "Акаса, моят дом". Надявам се, че ще успеем да подкрепим нашия екип в кампанията за "Оскар", което ще бъде предизвикателна  задача.


Още веднъж благодаря на всички за подкрепата!" - коментира Ханка Кастелицова, вицепрезидент на HBO Max документални филми за Европа. Филмът проследява живота на датско-френската художничка Аполония Сокол в продължение на 13 години, като улавя израстването ѝ като артист и нейната уникална личност. Документалният филм е интимен портрет, както на художничката, така и на приятелството между нея и режисьорката Леа Глоб. Когато датската режисьорка Леа Глоб за първи път среща Аполония Сокол през 2009 г., тя изглежда води живот като от приказките.


Талантливата Аполония е родена и буквално живее в сградата на ундърграунд театър в Париж, израснала е в артистична общност и води крайно бохемски живот. През 20-те си години тя учи в Beaux-Arts de Paris, една от най-престижните художествени академии в Европа. През годините Леа се връща към филма "Аполония, Аполония", докато самата Аполония търси своето място в света на изкуството, борейки се с предизвикателствата и радостите на женствеността, отношенията с другите, собственото си тяло и творчески търсения. Резултатът е завладяващ портрет на младата жена, която се опитва да навлезе в света на изкуството. Аполония е уверена в таланта си, но пътят ѝ невинаги е лесен за изминаване. Животът не е приказка и Аполония научава, че жените художници трябва да правят повече жертви и да преодоляват по-големи препятствия, отколкото техните колеги мъже. Това се отнася и за приятелката, с която живее дълго време, Оксана Шашко, една от основателките на феминистката инициативна група "Фемен".


С течение на времето, когато между Аполония и Леа се заражда специална връзка, ставаме свидетели на 'раждането' на един филм и на издигането на една художничка.


13 години по-късно двете жени продължават да размишляват върху пътя си в този завладяващ филм за изкуството, любовта, майчинството, сексуалността, равенството и как да успееш в свят, доминиран от патриархат, капитализъм и войни, без да загубиш себе си. Филмът "Аполония, Аполония" вече е признат, като печели 13 фестивални награди, сред които главната награда на IDFA, където дебютира през ноември миналата година, награди на CPH:DOX в Копенхаген, на Международния филмов фестивал в Хонконг, и "Най-добър документален филм" на София Филм Фест и др. Документалният филм на HBO получи четири номинации за 39-ото издание на престижните документални награди IDA (12-15 декември).


"Аполония, Аполония" е копродукция на HBO Max и Danish Documentary Production. Леа Глоб е сценарист, режисьор и оператор. Продуцент на HBO Max: Изабела Лопух. Продуцент: Сидсел Ловинг Сиерстед за Danish Documentary Production. Изпълнителни продуценти: Ева Мулвад, Микала Крог, Сигрид Дикиер и Перниле Роуз Грони. Изпълнителен продуцент HBO Max: Ханка Кастелицова. Копродукция на Малгожата Старон за Staron Films. Йонас Струк композира музиката. С участието на: Аполония Сокол, Оксана Шашко, Александра Тлолка, Ерве Бройл и други.
 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.