19.09.2008 09:56

А защо не щраус за празниците

Видян 3624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не че има проблем с деликатесите за някой празничен повод, по-скоро има проблем с това кое за кого е деликатес. И проблем с парите винаги има - и когато липсват, и когато са в изобилие.


Така че да се съсредоточим върху нещо не толкова скъпо по принцип, но достатъчно екзотично. И здравословно при това.


Суджукът от щраус е наречен за английски говорящите ”ring of sausage”, струва 23,40 лв, колкото добрите стари български луканки. Странно защо въпросният деликатес от едрата грозна птица  съдържа 5% свинско месо. Трябва да обърнете внимание на това. Наложило се е очевидно, защото щраусовото месо е бедно на мазнини -0,03%. Докато протеините са 22%! Неслучайно го наричат месо на третото хилядолетие.


Щраусовата сушеница струва 23,90 лв. и за да го разберат и чужденците е определена на английски като”flat sausage”. Колбасите са производство на”Меком Силистра”. Тоз завод е лицензиран за износ на щраусово месо и колбаси за ЕС.


Така да се каже”сериозните” ферми за отглеждане на щрауси са 7-8 у нас, но има и още над 100, направени по-скоро от любопитство, или заради съзираната възможност за бързо печалбарство,на което всъщност не може да се разчита.


В България пазарът е слаб, месото се търгува между 15 и 40 лв. килограма, а в ЕС цените се подбиват от производители като Китай и някои африкански държави.


Все пак износ на месо от щраус имаме, макар и неголям, предимно за Франция и Белгия. Колбаси от него се изнасят в Германия, Италия и Великобритания.


Европейският пазар предлага неограничено търсене на тази продукция, така че може да има един ден и преуспели български щраусовъди!


Отглеждането на щрауси впрочем е наистина предизвикателство, защото тези ограмни птици понякога са много агресивни. И представете си - един голям мъжки щраус стига до два метра и половина височина и тежи около 135 кг. Женските са по-малки, но в любовния период, ако някой поеме риска да проникне на територията им, рискува главата си.


Затова пък, ако решите да продавате отгледаното в щраусовата


ферма, всичко от птиците се използва - месото, кожата, мазнините, яйцата, перата и дори очите. Ретината на южноафриканските щрауси се доближава най-много до човешката.


Не се правете,че незабелязвате подходящите поводи, за да си поднесете нещо извънежедневно и щраусово.


Весели празници!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион