Златните сватби

Свързани новини

18.11.2023 14:59

50 години споделеност: За "златните двойки" на Разлог

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По стара традиция от 1985-та година насам, в навечерието на Деня на християнското семейство, община Разлог отбелязва с тържествена церемония златните и сребърни сватби на всички юбиляри, честващи своите споделени години на обич, подкрепа и разбирателство. Този важен и специален момент ще бъде отбелязан и тази година, като кметът на общината инж. Красимир Герчев и неговата съпруга ще кумуват на всички щастливи двойки, които ще подновят своите брачни обети, вписвайки имената си в Летописната книга на община Разлог, днес от 18 часа.  


Директорът на обредния дом в Разлог - Рени Рачева сподели в ефира на Радио Благоевград, че подновяването на брачните клетви е изключително вълнуващ и емоционален момент за всички присъстващи. "Мисля, че след като двама души са решили да бъдат заедно, докато смъртта ги раздели - както се казва, всяка годишнина е незабравима и различна, но точно това събитие е много специално, тъй като тези хора са споделили половин и четвърт век живот. Двойките си спомнят и споделят как са се запознали, какви грешки са допускали, как са се справяли с трудностите, как са посрещали радостите. Точно тази ретроспекция им напомня, че компромисите изграждат дългия семеен живот, т.е. прошката е разковничето на разбирателството и благополучието. Любовта е магията, която държи семейството", сподели Рени Рачева.


Тази година 136 семейства ще честват своите златни и сребърни сватби в община Разлог. Първи в залата ще влязат "златните двойки", минавайки под специална арка. Най-младото семейство в града ще ги посрещне с китка здравец. Пита хляб и огън ще бъдат предадени като символ на любовта и семейното огнище от най-старите - златните, на сребърните юбиляри, които пък от своя страна ще ги предадат на най-младото семейство, с посланието да растат и да се множат жителите на общината. 


Всички юбиляри ще положат подписите си в Летописна книга, която датира от 1985 година и съхранява имената на всички двойки, врекли се един на друг в любов и вярност до края на дните си. Кметът на община Разлог ги поздравява, като им връчва брачни свидетелства, които имат огромна морална и сантиментална стойност.


"В четвъртък бяхме в кабинета на кмета. Той прие няколко от златните и от сребърните юбиляри, които искаха да го посетят преди събитието, защото в Разлог има традиция в четвъртък, преди залез слънце, да се кани кум. Тази традиция е създадена от самите юбиляри, желаейки кметът да им бъде символичен кум. Те му купуват точилка - както си е обичаят в града, той идва с кумова баница, дарува се с една бяла кърпа и така, този ритуал ще бъде изпълнен, и ще се поведе кумувото хоро", разказа в предаването "С усмивка в събота" директорът на обредния дом в Разлог. 


Рени Рачева бракосъчетава влюбените двойки в Разлог вече от почти 40 години и смята, че когато семействата са здрави, тогава и самото ни общество е здраво. А рецептата за семейно щастие от златните юбиляри е - прошката. "Обичайте се, уважавайте се, почитайте се и така между вас ще има винаги любов", казва Рачева. 


Златен юбиляр тази година е и Радио Благоевград, което празнува 50 години споделеност и вярна любов от слушателите си, като един от тях, Рени Рачева се обърна и към медията: "Радио Благоевград е най-доброто радио за мен! Слушам го, обичам го и не мога да си представя, че нашата област, нашата Република, нашата България може да бъде това, което е, без Радио Благоевград. Бъдете винаги с нас, защото и ние сме с Вас", призова тя, като пожела здраве на целия екип на медията. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни