С началото на 2023 година се задава здрава филмова битка. Стартира петото издание на една от най-очакваните филмови надпревари за млади кинаджии у нас Награда за кино 355

Свързани новини

05.01.2023 11:05

3-ма млади режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни

Видян 2206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С началото на 2023 година се задава здрава филмова битка. Стартира петото издание на една от най-очакваните филмови надпревари за млади кинаджии у нас Награда за кино 355. Напредъкът на новите технологии, метавселената, комуникациите, любов, страст и всичко, което света ни поднася предлагат неизчерпаеми възможности от избор на теми за младите филмови творци.


  Фондация „Стоян Камбарев“ продължава традицията и за 5-та поредна година предизвиква младите кино-таланти като им предоставя възможността за участие и победа в Награда за кино 355. Иновативният филмов конкурс се осъществява с подкрепата на Столичната община.


Елитно международно жури от Европа, Холивуд и България ще оценява кандидатурите и ще селектира 3-ма режисьори, всеки от които ще заснеме и предаде 5-минутен игрален филм само за 5 календарни дни. Името на новия председател на журито ще бъде обявено скоро.


От 1 януари до 1 февруари 2023 г. младите филм-мейкъри, може да  кандидатстват при пълна свобода на тема, стил и жанр на филмите си. Многообразието от филмов прочит на изминалите години, вдъхновиха създателите на филмовия конкурс и условието отново е необакван край. Именно това трябва да имат предвид кандидатите, когато пишат своите сценарии и предават синопсиса си. Както и в предишните издания на  Награда за кино 355  се допускат само изцяло авторски сценарии.


Фондация „Стоян Камбарев“ ще продуцира трите късометражните ленти и ще предостави на екипите, при желание, 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на декори, осветление, реквизит и гардероб. Разбира се, филмите могат да бъдат заснети и на други, избрани от младите кинотворци, локации. Снимачна и аудио техника ще бъде осигурена благодарение на верните партньори от MAGIC shop rental , Black Sea film и ARS Digital Studio.


За втори път и тримата финалисти (на възраст между 18 и 30 години) ще получат и финансов стимул за филмите си, като тази година той е от 2 000 лв. Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само и единствено на публиката, която ще гледа филмите премиерно и ще гласува на живо по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ - 14-та Награда за Полет в Изкуството и 5-та НАГРАДА ЗА КИНО 355.


Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе в края на април 2023г. Носителят на Награда за кино 355 ще получи прекрасна бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от филмовата компания на Деси Тенекеджиева - NOVA Film. Миналата година 13-членното професионално, международно жури с Почетен председател легендарния продуцент от 20 Century Fox - Освалдо де Сантис и председател един от водещите европейски филмови продуценти Фабиан Гасмия, селектира младите Антоний Христов, Лора Маркова и  Орлин Менкаджиев. Публиката избра за победител Орлин и неговата 5 минутна лента „Старецът на телефона“, с участието на  Стефан Мавродиев. Младият талант вече получи и огромно признание “за кинематографично убедителния и запомняш се подход.


За изследването на инстинкта на всеки човек за надмощие. За умелото фокусиране върху психологията и механизма на насилието, с което всъщност започва всяка “една война”, в рамките на 26-ия международен филмов фестивал София Филм Фест, като спечели и Наградата за български късометражен филм за филма си “Игра”.


„Не мога да повярвам, че за 4 години, благодарение на Награда за кино 355 се появиха цели 20 нови български филма, които продуцирахме! Някой имат завиден фестивален живот и са носители на много международни награди. Вече са заснети и следващите филми на нашите победители Йордан Михайловски, Ваня Бойчева и Виктор Иванов.


Работим и по новите филми на Роси Траян и Антоний Христов, както и по дипломната лента на последния носител на Награда за кино 355 Орлин Менкаджиев, чийто копродуценти ще бъдем. Щастлива съм, че изградихме здрава връзка с НАТФИЗ, като тази година за първи път през лятото ще осъществим и актьорски мастър кино-клас с холивудската звезда Гари Стреч, който е и новият член на журито. А сега с нетърпение очакваме новото ято кино таланти и техните истории с неочакван край. Призовавам младите ни колеги да не оставят подаването на документите си за последно, а да се включат в Награда за кино 355 още през първите дни на Новата година.“ – призовава Деси Тенекеджиева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион