20.08.2015 11:42

24% от бездомниците в София са висшисти

Видян 2123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта „Градски номади", направено през май-юни, заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова. Проучването ще бъде представено официално през есента, съобщава КРОСС.


Профилът на бездомника е мъж между 50 и 60 години, със сериозен трудов стаж. Причина за тежкото им положение са семейни конфликти и жилищни измами. Хората без дом са силни и горди хора, това е избор, не обичат и да просят, твърдят те. Проектът „Градски номади" стартира през месец април т. г.


Има градски номади с всякакви съдби - едни са преживели жилищни измами и това е сериозен процент от тях, други са с нелекувани психически и здравословни заболявания, жени, преживяли битово насилие, най-общо - хора с тежки съдби, но има и такива, за които скиталчеството е личен избор, обясняват организаторите.


Според статистическия институт бездомните у нас се увеличават, но оттам преброяват само тези, които имат лични документи, а точно те са толкова малък процент, че такава цифра просто не си заслужава да приемаме за обективна. На практика статистика за тях няма.


От фондация „Каритас" идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хиляди души, а само в София - 100 хиляди души, докато при „Мисия без граници", които от 4 години организират безплатни кухни по две локации в столицата, само в центъра на града бездомните са 5 хиляди души.


Приютите са малко - в цялата страна има 13 центъра за временно настаняване с капацитет 670 души. През зимните месеци в София съществуват и няколко кризисни центъра със 170 места.


Мнозинството от градските номади твърдят, че не биха стъпили в приют, освен ако навън не е минус 20 градуса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог