Датата влиза във френската и световна история с превземането и разрушаването на затвора „Бастилия“ през 1789 година

Свързани новини

07.07.2022 13:47

24 часа чествания на френския национален празник в София

Видян 909 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 14 юли – националния празник на Република Франция – каним столичани и гостите на София да отбележим празника заедно в градината зад Националната библиотека. Така ще пренесем част от духа на Франция в България. Датата влиза във френската и световна история с превземането и разрушаването на затвора „Бастилия“ през 1789 година. Щурмът на разгневените парижани започва около обед и до вечерта крепостта е превзета, а по-късно през нощта – разрушена. Този акт се смята за символ на раждането на Френската революция, а малко по-късно – на Първата френска република.


Съдбовните събития дават старт на индустриализацията и на революциите през 19 век, които изцяло променят Европа. И всичко това под възникналия през 1789 година девиз „Свобода, равенство, братство" (Liberté, égalité, fraternité). Ето защо 14 юли е повод за празник навсякъде на Стария континент. Програмата в София е щедра и е през целия ден (от сутринта в 10:30 ч., та чак до следващата сутрин), гарнирана богато с типично френски ястия и напитки като за голям празник. СУТРИН НА МОНМАРТЪР – КАФЕ И КРОАСАНИ - С популярните шансони на Joe Dassin, Aznavour, Piaf..., мирисът на пресни кроасани и току-що направено кафе ще се пренесем в слънчев Монмартър за лежерна лятна закуска.


БРЪНЧ И СЛЕДОБЕД В ПРОВАНС – ПАСТИС И ПЕТАНК - Мързелив следобед под сянката на дърветата с пастис: ще гледаме заедно Тур дьо Франс на екраните около езерото, а желаещите да играят петанк ще могат да се изявят на пясъчните игрища зад библиотеката. АПЕРО И ВЕЧЕР НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ – СТРИДИ И ШАМПАНСКО - Ще ядем стриди и ще празнуваме с шампанско. На сцената до павилионите с музиката на Ginger Groove и техния френски репертоар от известни хитове на живо ще повдигнем настроението, преди да се впуснем в клуба и в купона на закрито.


НОЩ В КЛУБА «IL ÉTAIT UNE FOIS...BIBLIOTEKA» - Местим се в клуба. Специално поканен DJ ще подбере модерна френска електронна, рап музика и френски денс хитове. Ще превърнем градината зад Националната библиотека в малко френско селце – с пазар, на който има типични френски продукти, с игрище за петанк и уроци за начинаещи, както и с beauty zone.   За децата е предвиден детски кът с аниматор. Очакват ви и много изненади, игри, подаръци. Вземете доброто си настроение, а защо не и одеяла за пикник?! Да празнуваме заедно Франция! Място: градината зад Национална библиотека, Дата: 14.07.2022 г., Старт: 10:30 часа, вход: свободен



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.