24.03.2009 15:44

2 в 1 – сладко и солено

Видян 2124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чийзкейкът или така наречената „торта от сирене“ нашумява все повече у нас. Въпреки че вкуса на сладкиша не е в балкански стил, много домакини се влюбиха в идеята.


Първата открита рецепта за чийзкейк е на гръцкия писател Атенай от 230 г. сл. н. е. Римляните, които завоювали нови земи, я пренесли със себе си в западните части на Европа и на Британските острови. Постепенно той станал популярен в Англия и Скандинавия, а сведения за приготвянето му се откриват в няколко документа от ХVІ век.


В миналото хората са приготвяли сладкиша с твърдо сирене, което нарязвали на парчета и накисвали в подсладено мляко за няколко часа. В днешни дни обаче вече има стотици видове чийзкейк, които се приготвят много лесно. Задължителна съставка остава само сиренето, което трябва да е меко. Най-използвани са “Крема”, “Нюшател” и “Рикота”.


„Тортата от сирене“ може да се гарнира с почти всичко. Много харесвани са чийзкейковете с ягоди, малини, боровинки, шоколад и дори с лимон.


За тези, които не са по-готвенето или просто нямат време, се предлагат сладкиши, получаващи се за 15 минути, който даже не трябва да се пекат.


Много успешни са десертите на фирма „Jotis“. В кутията с чийзкейка има няколко пликчета с натрошени бисквити, микс за кремообразен пълнеж, плодов топинг и форма, в която да се постави готовата смес. Ефектът от тази комбинация наистина си заслужава. Така за 7.29 лв. получавате около 10 порции от „солената торта“. Ако си поръчате този десерт в заведение обаче ще ви излезе доста по-солено. Само едно парче струва между 2.50 и 4.00 лв.


Ако говорим за здравословна храна този чийзкейк определено няма да се вмести. В 900 гр. се съдържат захар, пшенично брашно, плодове, модифицирано картофено нишесте Е1414, маргарин, глюкозен сироп, сирене на прах от краве мляко, емулгатори, изкуствени ароматизатори и други подобрители. Само че така или иначе от край време почти никой десерт не се слави, че е полезен, а предимно с това, че е вкусен.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог