Свързани новини

07.10.2013 10:10

18 линейки обслужват милионна София

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва 18 линейки обслужват двумилионна София. На този фон - автопаркът на Народното събрание неколкократно надхвърля броя на колите, с които се спасява човешки живот – там има повече от 100 автомобила, сочи справка на БТВ.


Ниското заплащане и липсата на лекари все още са сред най-големите и неразрешени проблеми в Спешната помощ. В системата в цялата страна към настоящия момент има прекалено свободни работни места. В България в момента има 389 линейки, а част от тях трябва незабавно да бъдат сменени с нови.


„Съгласна съм, че е абсурдно, но ще коментирам проблема само от нашата позиция - и екипите, и линейките ни са малко. За Спешна помощ трябват нови линейки с пълно оборудване”, обясни зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Светла Богданова.


Според експерта от Здравното министерство Максим Гайдев линейките трябва да се сменят с нови на всеки 2 или 3 години, но пари липсват. Заради непривлекателното заплащане дори и по-големият брой линейки не би решил проблема. „Не сме в кой знае какво цветущо икономическо положение, за да обещаем на колегите кой знае какви благинки, но това което за момента екипът на министерството е предвидил, е увеличение,”


Според плановете на здравното ведомство, догодина заплатите може да бъдат увеличени с 10 процента. В столичната Спешна помощ свободните работни места са 95, в страната - 230. Общият брой на линейките в цяла София е 40. Не повече от 18 могат да бъдат в движение, защото няма достатъчно



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв