Свързани новини

14.08.2012 11:16

135 г. от Шипченската епопея

Видян 1971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През август се навършват 135 г. от тези паметни събития, мисълта за които кара всеки българин да настръхне. Битката за върха е само едно действие от Руско-турската война, но в него българите показват своя героизъм и всеотдайност.


 


Въпреки численото превъзходство на врага, атаките са отблъснати. Този отпор дава друга насока на военните действия. Битката при Шипка се е състояла в периода 21 - 26 август 1877 година.


 


Ръководител на отряда, в който се бият и пет български опълченски дружини, е генерал Столетов, който успява да съхрани върха от нападенията на отрядите на Сюлейман паша. Турската войска изненадва своите противници и в този момент на връх Шипка са само един руски отряд и петте български дружини.


 


Целта на войниците е да удържат турските войски, докато дойдат подкрепленията. И те успяват, дори и в най-тежките дни - след като турските войски обсаждат върха и прекратяват достъпа на защитниците на върха до припаси - амуниции, храна и вода.


 


Когато привършват амунициите, опълченците "грабват телата" на своите убити другари и тръгват напред. В боя участват дори и тежкоранените. Историята разказва, че в този момент турците изпадат в суеверен страх и отстъпват. Това е достатъчно, за да бъде спечелено още малко време за подкрепленията, водени от генерал Радецки.


 


Тържествата започват още от днес, 14 август. На историческия връх ще се качи президентът Росен Плевнелиев, който ще участва в церемонията по издигането на знамето и ще държи кратка реч.


 


Преди това Плевнелиев ще награди участниците в традиционното състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата.


 


Дни по-късно, на 25 август, отново на върха ще бъде отслужена заупокойна панахида за падналите в боя на Шипка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци