Свързани новини

11.02.2009 18:04

10 олигарси с $150 млрд. на минус

Видян 1649 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общото финансово състояние на 10-те най-богати руснаци е намаляло с две трети или 66% и достига 75,9 млрд. долара, съобщава сп. "Финанс", цитирано от profit.bg.


Това се случва, след като в началото на 2008 г. те разполагаха с рекордните 221 млрд. долара. Само за година баровците от Топ 10 в Москва са се разделили с невероятните около 150 милиарда долара – над три пъти повече от брутния вътрешен продукт на България.


Изданието ще публикува в средата на този месец – след броени дни, окончателните данни от шестото рейтингово проучване за най-богатите хора в Русия.


Многочислената преди армия на олигарсите бая пооредява. Най-тъжното е, че не пада само бройката. Топят се значително и сумите по банковите сметки в Русия, Англия, Австрия, Швейцария и из Карибите, държани от гигантите в бизнеса. Именно оттам тези хора захранваха години наред нестихващия си глад за мегаяхти, самолети и лимузини, замъци по Ривиерата и из Алпите, както и за фантастичните си партита. С всички тези атрибути на непознатия, освен за руските царе навремето, лукс олигарсите успяха да станат световни знаменитости.


Просперитетът им се крепеше на литналите до небето цени на нефта и металите, които са и основното им богатство. Сриването на котировките на суровините почти уби бизнеса на цяата класа.


Ако през миналата 2008 година, за да попаднат във ВИП-списъка олигарсите, гражданите на Русия трябваше да разполагат с най-малко 15 млрд. долара на калпак, сега долната граница е паднала изключително много.


Най-бедните в списъка намират мястото си там със скромните според разбиранията във великата страна 4,5 млрд. в зелено, съобщава изданието, цитирано от нашия авторитетен сайт за икономика.


През изминалата година, белязана с изключителни размествания в класацията, 10-те най-богати руснаци бяха: Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Владимир Лисин, Михаил Фридман, Алексей Мордашов, Владимир Потанин, Михаил Прохоров, Виктор Векселберг и Герман Хан.


Скоро ще стане ясно дали подреждането е същото...


Със сигурност се знае, че най-богатият - Дерипаска, фаворит на руския премиер Путин и враг номер едно на Майкъл Чорни, се е “върнал назад” заради спада в котировките на металите, които са основният му бизнес.


При любимеца на светската преса Абрамович не върви нито петролът, нито Челси. От цялата компания имиджово май не падат много акциите само на Михаил Прохоров – европейското лице на руския бизнес, поне ако се вярва на московската преса.


Не е изненада отпадането от листата на боса на ЛУКойл Вагит Алекперов. През есента компанията се примоли на Путин за спасителна помощ и сама обяви ограничения в своите инвестиционни намерения.


Един от най-ценните й активи е бургаският нефтопреработващ комбинат, който преди десет години руснаците спазариха с кабинета Костов за смехотворна сума – малко над сто милиона долара. При дествителна пазарна стойност поне десет пъти отгоре, ако се вярва на оценките на наблюдатели. Както 19’ писа вчера, българската държава е готова да продаде минималния си остатъчен дял в огромното предприятиятие край морето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв