Звездата джудже Gliese 710, за която знаем от известно време, сега може да достигне до нас след 1,29 милиона години, вместо след изчислените по-рано 1,36 милиона години

Свързани новини

15.09.2022 13:36

Звезда се движи към нашата Слънчева система и може да избута милиони астероиди право към Земята

Видян 7018 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нови изчисления може да имаме малко по-малко време да се подготвим за звезда, която е на път да целуне краищата на нашата Слънчева система. Да. Звездата джудже Gliese 710, за която знаем от известно време, сега може да достигне до нас след 1,29 милиона години, вместо след изчислените по-рано 1,36 милиона години, съобщава fancy4work.com.


Gliese 710 е т. нар. звезда-беглец - звезда, която е тръгнала да се скита из галактиката, без да се влияе от гравитационните вериги, които обикновено задържат звездите на едно място. Със скорост от 51 499 километра в час (32 000 мили в час) тя не е достатъчно бърза, за да се счита за звезда в бягство, но все пак се движи с голяма скорост.


Gliese 710 е на траектория, която ще го доближи до Слънчевата система, поне от 1996 г. , но едва в края на 2016 г. имахме точна представа за времевата рамка. Въз основа на първото публикуване на данни от мисията Gaia на ЕКА астрономите Филип Берски и Пьотр А. Дибчински изчислиха, че Gliese 710, намиращ се тогава на около 63,8 светлинни години (19,6 парсека) от нас в северното съзвездие Серпенс, е трябвало да пристигне след около 1,35 милиона години.


Сега астрономите Раул де ла Фуенте Маркос и Карлос де ла Фуенте Маркос от Мадридския университет провериха това изчисление въз основа на второто, по-точно издание на данните на Gaia от началото на тази година и го потвърдиха. Със съществена разлика: според новите данни времето на пристигане е изместено с няколко десетки хиляди години напред - и може да се окаже по-близо до Слънчевата система, отколкото се очакваше досега.



Ако Gliese 710 навлезе в облака на Оорт, теоретична сфера от ледени планети, за която се смята, че обгражда Слънчевата система на разстояния между 200 000 и 50 000 AU, тя може да изпрати тези планети през Слънчевата система, което ще доведе до дъжд от комети. Но Слънчевата система и преди е преживявала близки срещи с други звезди, като например Gliese 208, която преди 500 000 години премина на разстояние около 5 светлинни години, а преди 70 000 години, звездата на Шолц, която премина през облака на Оорт. По стечение на обстоятелствата човечеството почти е изчезнало по напълно несвързани причини. Вероятно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог