09.09.2008 16:03

Защо е трудно да убиеш муха?

Видян 4702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Практичните домакини знаят, че муха се убива най-лесно с вестник или с мухобойка, но не всеки удар е успешен. Много често мухите успяват като че ли в последния момент да избягат от смъртоносния удар.
Американски учени са достигнали до извода, че тайната се крие във високота скорост на работата на мозъка на насекомото и в способността му да планира своите действия.
Групата на Майкъл Дикинсън (Michael Dickinson) вече няколко десетилетия изследва биомеханиката на полета на насекомите. Неговите изследвания дават отговор на въпроса защо е толкова трудно да се убие муха.
Екипът му е започнал да експериментира с обикновените плодови мухи Drosophila melanogaster като е конструирал автоматична "мухобойка". Тя се състои от 14 сантиметров черен диск, разположен под 50 градуса спрямо хоризонтална плоскост и видеокамера, която прави 5000 кадъра в секунда. Анализът на проведените експерименти е показал, че насекомите много рано усещат опасността и са готови овреме да я избегнат. И то не просто да подскочат и да излетят, а да излетят в най-безопасната за тях посока, като този процес продължава не повече от 100 милисекунди
"Това показва колко бързо мозъкът на насекомите е в състояние да обработи получената сензорна информация и да вземе възможно най-доброто решение", Обяснява Майкъл Дикинсън. Мухата извършва своя подскок и полет с поразителна точност, независимо от посоката, в която и се налага да излети. Мухите нямат такова съвършено зрение като човешкото, но пък обзорът им е почти 360 градуса. Ако мухобойката се приближава отпред, то средната двоица крачка на насекомото /напомняме, че насекомите имат 3 двоици крачета/ се преместват и те напред, а насекомото се подготвя за скок в обратна посока. Ако мухобойката се приближава откъм задната страна на мухата, крачката също се преместват назад. Ако опасността идва от страни мухата не помръдва, а цялото и тяло се наклонява в обратна посока. всичко това позволява на "летящия обект", да изчезне преди да е премазан от удара.
Учените дават и препоръки за онези, които се готвят да бият мухите. Те са следните:
1.Ударът трябва да бъде нанесен колкото е възможно по-бавно и спокойно, тъй като мухите не забелязват бавнодвижещи се предмети.
2. Ударът трябва да бъде  не с центъра на мухобойката, а да е изместен леко напред по отношение на движението на насекомото, така че да го застигне дори в процес на подскок или полет.
Учените гарантират, че ако спазвате тези две правила нито една муха няма да се изплъзне от вашия смъртнонсен удар.
/По данни на Калифорнийксия технологически институт./



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво