За да избегне "странната долина" - феномен, при който хората се чувстват неудобно от външния вид на човекоподобен робот, базираната в Остин фирма Argodesign оборудва Apollo с функции, които са предназначени да се усеща приятелски.

Свързани новини

27.08.2023 17:00

Запознайте се с Apollo - "iPhone" на хуманоидните роботи

Видян 23114 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хуманоидите, които се занимават с домакинска работа или строят жилища на лунната повърхност, може да звучат като нещо от научната фантастика. Но екипът на базирания в Остин стартъп за роботика Apptronik предвижда бъдеще, в което роботи с общо предназначение ще се справят със "скучни, мръсни и опасни" задачи, за да не се налага на хората.

Дизайнът на най-новия хуманоиден робот на Apptronik, наречен Apollo, беше представен в сряда.

Роботът е със същите размери като човек, висок е 1,7 метра и тежи 160 фунта (72,6 кг).

Apollo може да вдига 25 килограма и е проектиран да бъде произвеждан масово и да работи безопасно заедно с хора. Роботът използва електричество, а не хидравлика, която не се счита за толкова безопасна, и има четиричасова батерия, която може да се сменя, така че да работи в продължение на 22-часов работен ден.


За да избегне "странната долина" - феномен, при който хората се чувстват неудобно от външния вид на човекоподобен робот, базираната в Остин фирма Argodesign оборудва Apollo с функции, които са предназначени да се усеща приятелски.

Роботът има цифрови панели на гърдите си, които предоставят ясна информация за оставащия живот на батерията, текущата задача, която изпълнява, кога ще завърши и какво ще направи след това. Apollo също така има лице и преднамерени движения, като например завъртане на главата си, за да покаже накъде ще тръгне.

Първоначалната цел на Apollo е да работи в логистиката, като поема физически трудни задачи в складовете, за да подобри веригата за доставки, като се справи с недостига на работна ръка. Но екипът на Apptronik има дългосрочна визия за Apollo, която се простира поне до следващото десетилетие.

"Нашата цел е да създадем универсални роботи, които да правят всички неща, които не искаме да правим, за да ни помагат тук, на Земята, и евентуално един ден да изследваме Луната, Марс и други места", казва Джеф Карденас, съосновател и главен изпълнителен директор на Apptronik.


Движение като човек


В основата на конструкцията на Apollo са задвижващите механизми, или мускулите на робота. Екипът на Apptronik е работил върху повече от 35 итерации на основните задвижващи механизми, които позволяват на Apollo да ходи, да сгъва ръцете си и да хваща предмети като човек.


"Хората имат около 300 мускула в тялото си", казва д-р Ник Пейн, съосновател и главен технологичен директор в Apptronik. "Като инженери нашата цел е да опростим сложността, така че роботът Apollo има около 30 различни мускулни групи в своята система, които са необходими за извършване на основни действия и дейности."


Преди Apollo Apptronik се фокусира върху това, което нарича хуманоиден робот за бърза разработка. Макар че той включваше ограничени възможности за манипулиране и прости ръце, фокусът на проекта беше подобряване на придвижването на робота.


"Начинът, по който разработваме роботиката, е наистина да се опитаме да направим така, че хардуерът и софтуерът да се развиват в крак един с друг", каза Пейн.


Главата на Apollo съдържа камера за възприемане, а сензорите на торса помагат на робота да картографира 360-градусов изглед на околната среда и да определи къде може да се движи. "Мозъкът" на робота, или главният компютър, също е разположен в гърдите му.


Сензорите помагат на робота да се ориентира, докато преминава през или заобикаля препятствия. Този вид придвижване ще бъде от ключово значение, когато Apollo си проправи път в по-несигурни среди, като например на открито и един ден дори на повърхността на Луната.


  Източник: CNN


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец