Положението на Volkswagen в Китай

Свързани новини

20.04.2023 10:00

Volkswagen изненадващо представи концептуалния седан ID.Next

Видян 4555 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Volkswagen проведе ID. Brand Night на автомобилното изложение в Шанхай, Китай. Сред показаните автомобили блесна концептуалният автомобил ID.Next, който никой не очакваше. Съвместното предприятие на Volkswagen със SAIC ще произвежда новия електрически седан. Освен това електрическият седан ID.7 Vizzion се появи публично на изложението, предаде carnewschina.com.

Не бяха разкрити много подробности за ID.Next, но съдейки по снимките, той изглежда като сестрински модел на ID.7 Vizzion. Първоначално ID.Next беше използван за предстоящия SUV на VW през 2019 г., но оттогава не беше използван.

ID.Next Concept

Вторият представен автомобил, ID.7 Vizzion, е флагмански седан, който ще се произвежда от съвместно предприятие на VW и FAW. Доставките ще започнат в средата на годината в Китай.

Положението на Volkswagen в Китай

Volkswagen има две съвместни предприятия в Китай с държавните автомобилни производители SAIC и FAW. Когато пускат нов модел в Китай, обикновено и двете СП го произвеждат. Автомобилите от различните заводи имат различни имена, но спецификациите им са почти идентични. Например моделите ID.4 и ID.6, произведени от SAIC, са наречени ID.4 X и ID6 X, а моделите, произведени от FAW, са наречени ID.4 Crozz и ID.6 Crozz.

Тъй като Китай е най-големият пазар, Volkswagen винаги е имал достатъчно обем, за да задоволи основните си съвместни предприятия. Миналата година съвместното предприятие SAIC-VW достави 22-милионния автомобил, а през 2022 г. Volkswagen Group продаде 3,18 млн. автомобила в Китай, което представлява 38% от глобалните продажби на компанията.




 Но времената се променят, VW губи пазарен дял, а техните електрически автомобили не се продават според очакванията. ИД. серия не постигна целта си да продаде 80 000 - 100 000 EV през 2021 г. и достигна 70 хил. доставки. През 2022 г. те си поставиха цел да удвоят продажбите си до 140 хил. броя, която изпълниха, но на бързо развиващия се китайски пазар дори това може да се окаже недостатъчно.


Сега VW е аутсайдерът в Китай и трябва да се конкурира със стартиращи компании за електромобили, за които вероятно никога не сте чували. Например, Neta е продала над 150 хил. автомобила през 2022 г., а GAC Aion - над 270 хил. електромобила през 2022 г. Да не говорим за стартъпите за електромобили, за които сте чували, като Nio или Xpeng, които са продали над 120 хил. електромобила през 2022 г., но средната цена на автомобила е по-висока от ID. (в случая на Nio - значително по-висока).


Пускането на ID.3 в Китай доведе до промяна, тъй като той се произвежда само от SAIC. Новият модел ID.7 Vizzion беше обявен само за FAW - а сега ID.Next ще се произвежда от SAIC. Изглежда, че едновременното пускане на пазара с двете JV е минало и VW ще направи зигзагообразна стратегия.


През март цената на FAW ID.4 Buzz беше намалена с 19% до 174 900 юана (25 000 USD). В отговор SAIC предложи отстъпка от 30 000 юана (4 400 USD) за всички свои автомобили ID., включително ID.3, който сега струва 132 888 юана (19 300 USD). Ценовата война в Китай е кървава и много автомобилни производители вече не мислят за печалба, а само за оцеляване, докато ситуацията се стабилизира.


През януари главният изпълнителен директор на VW Оливер Блуме заяви, че VW няма да участва в ценовата война и няма да реагира на намаленията на цените на другите производители на електромобили. "Искаме да се превърнем в глобален лидер при електромобилите чрез печеливш растеж, а не чрез ценова война с Tesla", заяви Блуме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни