Свързани новини

28.11.2011 12:46

Видеокаталогът „Това е България” е готов да достигне до всяка точка на света

Видян 1788 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникалният проект в европейски и световен мащаб – Full HD видеокаталогът „Това е България” - навлиза в предкулминационната си фаза. Снимките по проекта на „Глобус Медия Груп” и Travel TV приключиха и работата навлиза в заключителната си фаза на поспродукция, официално представяне и разпространение като видеокаталог. По този повод, създателите на проекта организираха пресконференция на 24 ноември, в сградата на БТА, на която представиха официално пред обществеността концепцията за един представителен продукт за страната ни, който да достигне до всяка точка на света и да дава един пълноценен и изчерпателен образ за природата, богатствата, народа, културата, бита, нравите и традициите на България.


„Идеята за съставяне на видеокаталога възникна преди над 2 години, откогато и работим по създаването му. За това време – изчислени 880 снимачни дни - три екипа на 150 прехода по 120 000 километра на шир и длъж през територията на републиката, по суша, въздух и вода, в четири сезона, заснеха над 2100 различни обекти и местности, десетки исторически възстановки, в реалните им декори.  Привлякохме за консултанти по сценариите и снимките известни имена - учени и общственици в областта на историята, археологията, културологията и етнографията, за да създадем един пълноценен и необременен образ на България”, разказа главният продуцент на видеокаталога Виктор Димчев.


„Имаме желанието посредством видеокаталога  „Това е България”  да създадем един представителен образ на България, който да е олицетворение на ТОВА, което Е БЪЛГАРИЯ – земя с изключителен енергиен заряд, люлка на европейската цивилизация, древна и съвременна – едно умалено копие на целия свят”, продължи още Виктор Димчев.


След кратка прожекция на едноминутния трейлър на видеокаталога, главният режисьор на продукцията Нено Маринов запозна присъстващите с някои от техническите параметри на бъдещия видеокаталог.


Проектът  предвижда създаването на 12 епизода и един пълнометражен филм, представляващ едновременно кулминация и самостоятелно произведение.


„Темите на отделните епизоди са подбрани така, че най-изчерпателно да представят различните аспекти на хората, земята, нравите, обичаите – усащенато за българско и България. Към темите на отделните епизоди са заснемани актьорски възстановки, както на известни исторически събития,  така и на на бита, и ежедневието на хората”, разкри Нено Маринов. От своя страна, изпълнителният директор на Travel TV Румен Димитров сподели, че „Това е България” „е един изключително мащабен и труден за изпълнение проект, за което и свидетелстват изложените по-рано числа на километри, кадри, места, музеи, изложби, съкровища, паметници и музеи, заснети от снимачните екипи”. Той изказа специални благодарности за съдействието, логистичната и институтционалната подкрепа на МИЕТ, МОМН, МК, МОСВ, МВнР и МО на Република България, Комисията на ЮНЕСКО за България, Общините Ловеч, Русе, Търговище, Плевен, Харманли, Кюстендил, Шумен, Исперих, Разград, Елена и Габрово, както и Агенцията за българите в чужбина, Агенцията за инвестиции и Държавния културен институт към МВнР. Екипът на „Това е България” очаква премиерата на видеокаталога за България да се осъществи през месец март, когато ще започне и подготовката на адаптираната версия на колекцията за деца до 12 години, която създателите се надяват да се превърне в едно успешно учебно помагало. В рамките на кампанията по популяризиране и разпространение на видеокаталога „Това е България” в страната и по света, завеждащият международно сътрудничество и връзки с обществеността към „Глобус Медия Груп” Благовест Бенишев разкри, че екипът подготвя официалната премиера за Европа да се проведе около датата 24 май в Брюксел. „Имаме ангажимент за съдействие от страна на българските евродепутати за организирането на официално представяне на видеокаталога в Европейския парламент в Брюксел около датата 24 май. За нас е изключителна чест, че и българският еврокомисар Кристалина Георгиева даде личната си подкрепа за осъществяване официалното представяне в Брюксел. Планираме посредством собствени конткати и Агенцията за българите в чужбина да направим подобни презентации и съвместно с българската диаспора в няколко големи европейски държави – Франция, Германия, Испания, както и в Северна и Южна Америка ”, разказа Благовест Бенишев. Създателите на „Това е България” разчитат също така и на широко разпространение на видеокаталога посредством дипломатическите ни мисии и културни институти зад граница. Видеокаталогът ще бъде преведен и дублиран на 6 езика – френски, немски, испански, английски, японски и руски – „насочен към масовата аудитория именно заради интереса към непознатата България”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.