Свързани новини

31.03.2021 10:57

Умни дрехи съветват как да подобрим упражненията си

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните години бяхме свидетели на интересно развитие на носимите джаджи – умни часовници и други подобни. Но какво ще кажете за носимо устройство, което може да проследява движенията, докато спортуваме, и дори да ни предложи съвети как да подобрим упражненията си? Носимо устройство като… смарт-фланелка или смарт-чорапи?


Това е идеята зад нов комплект облекло, разработен от учени от MIT, предаде technews.bg. Той използва специални влакна, за да усеща движенията на човека чрез допир, съобщава TechExplore. Наред с други неща, изследователите показаха, че дрехите им всъщност могат да определят неща като дали някой седи, ходи или застава в определени пози.


Групата от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект на MIT (CSAIL) казва, че подобни дрехи могат да се използват за спортни тренировки и рехабилитация. С разрешение на пациентите те биха могли дори да помогнат пасивно да се наблюдават някои здравни показатели като например пулса – и да алармират, ако човекът е припаднал, например.


Изследователите са разработили редица прототипи, от чорапи и ръкавици до жилетка. „Тактилната електроника” на екипа използва комбинация от по-типични текстилни влакна заедно с малко количество специално изработени функционални влакна, които усещат натиск от лицето, облечено в дрехата.


Според аспиранта на CSAIL Июийе Луо, ключово предимство на дизайна е, че за разлика от много от съществуващите носими електроники, тези умни дрехи могат да бъдат изработвани чрез техниките на традиционното мащабно производство на облекла. Машинно плетеният тактилен текстил е мек, разтегателен, дишащ и може да приеме широк спектър от форми.


По отношение на приложението, авторите си представят как треньор следи данните от умните дрехи и анализира позите на хората, за да им дава напътствия и предложения за подобрение. Умна дреха от този вид може да се използва и от всеки опитен спортист, за да запише упражненията си, така че начинаещите да се учат впоследствие от тях.


В дългосрочен план учените от Масачузетс дори си представят, че системата на умните дрехи би могла да се използва за обучение на роботи.


снимка: CC0 Public Domain



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв