06.02.2017 10:37

Триъгълната кула ще бъде отворена за посетители през пролетта

Видян 1646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София вече има нова археологическа атракция. През пролетта за посетители ще бъде отворена така наречената Триъгълна кула, която е част от крепостната стена на древна Сердика.


До 30 април тази година трябва да бъде завършен проектът, а през май се надяваме, че ще открием първото събитие край Триъгълната кула на Сердика, каза зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. По думите му в пространството ще могат да бъдат показвани дигитализираните колекции на различните музеи и библиотеки и допълни, че вече има голям интерес от страна на граждански организации и творци.


Разкриването на културно-историческото наследство привлича туристи в София, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.


Тя посочи, че за 2016 г. има сериозен ръст в регистрираните туристи – увеличение от 11.45 % ръст в сравнение с предходната година. По думите й, чужденците съставляват 62% от гостите на града, като техният брой се е увеличил с 14% в сравнение с 2015 г.


19’ припомня, че Столичната община изпълнява проекта Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички по мярка 1 на програма BG08 Културно наследство и съвременни изкуства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът включва строително-ремонтни и консервационно-реставрационни дейности на три обекта: археологически парк Западна порта на Сердика, Базилика Света София и Триъгълна кула от крепостната стена на Сердика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци