Свързани новини

08.12.2020 10:42

Трябва ли да даваме бакшиши на роботите?

Видян 4567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Източник: technews.bg


 


Още една американска фирма навлиза в бизнеса с автоматизирана доставка на храна, за да се опита да спечели от нарастващото търсене на този род машини в резултат на пандемията. Coco е млада компания, която използва роботи за доставка на храна и други стоки до клиентите. Характерно за нейните машини е, че се управляват дистанционно от „човек-оператор”. Част от рекламното представяне на фирмата гласи, че с нейните услуги за доставка клиентът ще се отърве от досадното задължение да дава бакшиш.

Според сайта на Coco, нейните роботи използват камери и GPS информация за навигация. Макар да са до голяма степен автономни, роботчетата все пак се наблюдават и контролират от „отдалечен човешки оператор”, който „винаги е на служба”, отбелязва сайтът на фирмата. Но това е само част от посланието, с което фирмата се надява да привлече внимание. Повече се подчертава фактът, че на получателите не се налага да се дават бакшиши.

Бакшиш? Знаете ли колко хора се изхранват от бакшишите си?

Никога досега темата за бакшишите и роботите не е поставяна толкова рязко на масата. Наистина, какво ще стане с бакшишите, ако роботи заместят хората в професиите, при които традиционно се борави с бакшиш?

Има няколко десетки сектора в икономиката на повечето западни страни, където работещите се издържат не толкова от заплатата си, колкото от бакшишите, които получават. Навярно точно тук е един от дълбоките корени на опасенията, че „роботите ще изместят хората” – все пак точно в този аспект заместването на човека от машината изглежда заплашително.

Бакшишите обичайно представляват 5-10-15% от официалната стойност на услугата, предоставена на клиента, а в някои случаи достига до 20%, според региона. В САЩ и много от европейските страни е прието да се дава бакшиш до степен, в която се счита за нелюбезно и дори грубо да се пропусне. Обратно, в страни като Япония, Китай, Хонгконг и повечето азиатски държави оставянето на бакшиш не е прието и може дори да се счете за обида.

Според анализ на Business Insider, има около 60 сектора, в които работниците силно разчитат на бакшишите. Всички тези браншове са свързани с услугите. „Дори и тези служители да не са ви предоставили най-добрата услуга, трябва да им оставите нещо”, коментира изданието. Зависими от бакшишите са доставчици на пица и „бърза” храна, сервитьори, фризьори, пикола, бармани, сомелиери, таксиметрови водачи (също и водачи на услуги за споделено пътуване), камериери, крупиета, дисководещи и др.

Бакшиш от… неудовлетворение

За разлика от тезата на Coco, в средите на робо-ентусиастите се коментира въпросът не трябва ли всъщност да е обратното – и на роботите да се дава бакшиш? Според някои, дори ако роботите изместят хората от професиите в сферата на услугите, пак ще има смисъл да се дават бакшиши – ала не по логиката на „човешките” бакшиши, които се оставят като израз на задоволство, а по коренно различни причини.

Една от тях може да бъде точно неудовлетворението, недоволството: ако


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.