Международно летище "Крал Фахд" (DMM) ~776 кв. км

Свързани новини

12.04.2022 10:16

Топ 10 на най-големите летища в света през 2021 г

Видян 6680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Летищата са най-често срещаната врата за придвижване от една страна в друга за тези, които започват своето пътуване по въздух. Авиационните центрове осигуряват инфраструктурата за самолетите, обработват имиграционните въпроси, товарите и приемат хиляди пътници всяка година.




С течение на годините постоянно нарастващият брой пътници направи много летища твърде пренаселени. Тъй като е трудно да се съберат всички пътници в една сграда и да се паркират всички самолети на едно място, държавите започват да разширяват своите авиационни центрове с нови терминали и писти.




Тук са най-големите летища, които могат да посрещнат хиляди пътници и на които ежедневно кацат стотици самолети. Разгледайте списъка на 10-те най-големи летища през 2021 г. по отношение на площта им.


 


10. Международно летище Suvarnabhumi (BKK) ~32,4 кв. км




Международно летище Суварнабхуми е най-голямото международно летище в региона на Югоизточна Азия. Открито през 2006 г. , понастоящем летището е основен хъб за авиокомпаниите Thai Airways, Thai Smile, Bangkok Airways и Thai VietJet.



В Суварнабхуми има три основни терминала. Терминал 1 и Терминал 2 обслужват международните полети, а Терминал 3 - само вътрешните полети. Летището разполага с две успоредни писти.


 


9. Международно летище Кайро (CAI) ~36,3 кв. км




Международното летище в Кайро започва да функционира през 1945 г. Летището се намира в Хелиополис, то е най-натовареното летище в Египет и основен хъб за Egypt Air и Nile Air.


 


 


Международното летище Cairo International Airport има четири терминала. Три големи терминала обслужват както международни, така и вътрешни полети. През 2011 г. започва да функционира новият терминал, наречен Сезонен терминал за полети (SFT). Основната цел на терминала SFT е да се намали оперативното натоварване на съществуващите терминали по време на поклонническите сезони. Летището разполага с две писти.


 


 


8. Международно летище Shanghai Pudong (PVG) ~39,1 кв. км

Летището започва да предлага търговски услуги през 1999 г. Летище Shanghai Pudong Airport е основен авиационен център за авиокомпаниите Shanghai Airlines и China Eastern Airlines (CIAH) (CEA).




На летище Pudong Airport има два големи пътнически терминала. На Терминал 1 и Терминал 2 се извършват вътрешни и международни полети. От 2015 г. се планира изграждането на трети терминал, както и на сателитен терминал и две допълнителни писти. В момента летището разполага с четири писти.




7. Междуконтинентално летище George Bush (IAH) ~40,5 кв. км




Първоначално летището е наречено "Houston Intercontinental Airport" и е открито през 1969 г. Понастоящем летището е вторият по големина авиационен център на United Airlines.




Летище George Bush Airport разполага с пет терминала. Терминали A, B, C, D и E обслужват както вътрешни, така и международни операции. Летището разполага с пет писти.


 


 6. Международно летище Beijing Daxing (PKX) ~47 кв. км




Летище Пекин Даксинг, което е на 6-о място в списъка на най-големите летища по площ, се утвърждава като най-голямото летище с една сграда в света. Летището е открито през 2019 г. и се е превърнало в основен авиационен център за три големи китайски авиокомпании - Air China, China Southern Airlines (ZNH) и China Eastern Airlines (CIAH) (CEA).




Летище Daxing Airport има само един терминал. Терминалът обаче е най-големият терминал в света, изграден от една сграда, с пет зали и изглеждащ като морска звезда от небето. Летището "морска звезда" има четири писти.




5. Международно летище Орландо (MCO) ~50,9 кв. км




Това летище започва да предоставя търговски услуги през 1981 г. Летището в Орландо е основна оперативна база на JetBlue (JBLU), Southwest Airlines (LUV) и Spirit Airlines (S64) (SAVE).


 


Летище Orlando Airport разполага с основен терминал, който е разделен на два терминала - А и Б. Всеки от тях е свързан с два терминала на летището, които обслужват както международни, така и вътрешни полети. Летището разполага с четири писти.


 


 4. Международно летище Вашингтон Дълес (IAD) ~52,6 кв. км




Международното летище "Вашингтон Дълес", обикновено известно като "Дълес Интернешънъл Еърпорт", започва да функционира през 1962 г. Летището е първият и основен хъб на United Airlines.




Терминалният комплекс на летището се състои от главен терминал и две междинни терминални сгради - зали A/B и C/D. Летище Дълес разполага с четири писти.




3. Международно летище Далас/Форт Уърт (DFW) ~69,5 кв. км




Международното летище Далас/Форт Уърт започва да функционира през 1974 г. Летището е основен авиационен център за American Airlines (A1G) (AAL).




Летище Dallas Airport разполага с пет терминала. Терминал А е изцяло зает от American Airlines (A1G) (AAL). Останалите терминали B, C, D и E обслужват международни и вътрешни полети. Летището разполага с общо седем писти. Летище DFW е единственото летище в света с четири годни за експлоатация асфалтирани писти с дължина над 4000 метра.


 


 2. Международно летище Денвър (DEN) ~135,7 кв. км




Международното летище Денвър започва да функционира през 1995 г. Летището е център на авиокомпаниите United Airlines и Frontier Airlines, както и база на Southwest Airlines (LUV).




Летище Denver Airport разполага с един терминал, който е свързан с три големи междинни зали A, B и C. Летището разполага с шест писти.




1. Международно летище "Крал Фахд" (DMM) ~776 кв. км




Международното летище "Крал Фахд", известно също като летище Дамам, е открито през 1999 г. Летището служи като хъб на Saudia, SaudiGulf Airlines и Flynas.




Летището разполага с три терминални сгради. Шестетажният главен терминал обслужва международни и вътрешни полети. Терминалът Aramco обслужва частни авиокомпании, оперирани от Saudi Aramco. Кралският терминал обслужва кралското семейство на Саудитска Арабия, официалните гости и държавните служители. Летище Dammam Airport разполага с две писти.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.