Свързани новини

14.12.2020 14:12

Суперкомпютри от световна класа в България

Видян 1967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подписаха договор на стойност 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България. Това обяви Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии, предаде Нова тв.


Системата ще разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще се намира в София Тех Парк. Тя ще има приложения за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения.


Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер заяви: „С придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други части на Европа, продължаваме усилията си за справяне с индустриалните, технологичните и научните предизвикателства. Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите“.


„Много съм доволна, че усилията, започнати миналата година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България, вече дават резултати. Този нов суперкомпютър ще подпомогне европейските научни изследвания за стимулиране на иновациите и насърчаване на по-добрата наука чрез осигуряване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, независимо къде се намират в Европа“, коментира комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог