08.10.2016 09:10

Споделените велосипеди в Прага – един различен модел

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избягваш задръстванията, спортуваш и разглеждаш града – това е системата за споделени велосипеди Rekola в Прага, съобщава Greentech.bg.


Всичко, от което се нуждае човек, е смартфон, за да се присъедини и да стане част от системата за споделени велосипеди Rekola. След като се включи, използвайки едноименното приложение, той може да открие розовите велосипеди из целия град. Отключването им става с кодове, получавани чрез приложението. След това човек може да разгледа града, да посети приятели или тича по задачи – с розовото колело. Когато пристигне при своята крайна цел, достатъчно е да заключи велосипеда и да маркира картата в приложението, за да се знае, че е приключил с използването на колелото.


За разлика от други системи за споделени велосипеди, Rekola е дело на нестопанска, общностна схема за споделяне. Като такава тя се различава от традиционните модели. Например, тя не използва трядиционната система с етикирани стоянки за паркиране на споделените велосипеди на определени места из града. Вместо това схемата използва виртуални стоянки. Те могат да бъдат разпознати чрез визуални знаци и стикери на по-многобройни и най-различни места. Това дава на потребителите по-голяма гъвкавост по отношение възможностите да намерят и паркират велосипедите.


Някои от велосипедите са с вградени GPS чипове, които могат да бъдат активирани или деактивирани от човека, който кара колелото. Тези чипове събират информация за движението из града с цел трафик-данните да бъдат използвани за подобряване на вело-маршрутите из града, помагайки за градското планиране и колоезденето в Прага.


Лесно разпознаваеми по розовия си цвят, тези велосипеди добавят нотка на игривост в града. Те вдъхновяват хората да се докоснат до очарованието на Прага по един различен начин – карайки колело.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху