Десетилетия наред вирусът се изплъзваше от усилията за разработване на ваксина, като през 60-те години на миналия век експериментална ваксина навреди на някои деца по време на тестовете. RSV е едно от последните останали детски заболявания без одобрена ваксина

Свързани новини

26.04.2022 13:34

След К19 следващата цел на производителите на ваксини е респираторен вирус, който убива деца

Видян 3973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След Covid-19 следващата голяма цел на производителите на ваксини е респираторен вирус, който убива до 500 деца годишно в цялата страна и от десетилетия е сред водещите причини за хоспитализации в САЩ, съобщава WSJ.




Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) заразява почти всички в някакъв момент, като при повечето хора причинява леки симптоми, подобни на простуда. Но тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми като затруднено дишане и пневмония при бебета и възрастни хора.




Десетилетия наред вирусът се изплъзваше от усилията за разработване на ваксина, като през 60-те години на миналия век експериментална ваксина навреди на някои деца по време на тестовете. RSV е едно от последните останали детски заболявания без одобрена ваксина.


 


Сега няколко производители на лекарства, сред които Pfizer Inc. , Johnson & Johnson, Moderna Inc. и GlaxoSmithKline PLC, тестват инжекции, които според специалисти по инфекциозни болести обещават да предотвратят по безопасен начин заболяването от RSV. Първоначалното разработване на повечето от тези ваксини предшества настоящата пандемия, но според анализатори бързият успех в намирането на ефективни ваксини Covid-19 е дал тласък на усилията в областта на RSV.





Ако големите проучвания, провеждани с десетки хиляди участници, потвърдят безопасността и ефективността, Pfizer, J&J и GlaxoSmithKline заявяват, че планират да подадат заявление за регулаторно одобрение по-късно тази година. Според компаниите и анализаторите това може да доведе до пускането на един или повече от тези инжекции през следващата година.


 


 


Те могат да се поставят на възрастни хора или на бременни жени, за да се предпазят новородените им деца от RSV през първите няколко месеца от живота им. Sanofi SA и AstraZeneca PLC разработват лекарство на базата на антитела, което може да се дава директно на новородени за предотвратяване на заболяване от RSV.




"Въздействието би било огромно", казва д-р Джанет Енглунд, специалист по респираторни вируси в детската болница в Сиатъл, която се занимава с изследвания на RSV. "Това ще промени броя на хоспитализациите. Малките бебета няма да се налага да идват толкова често в болницата. "


 


Ваксините срещу RSV могат да бъдат значителен нов източник на приходи за производителите на лекарства. Анализаторите на SVB Leerink са изчислили, че пазарът на ваксини срещу RSV може да достигне поне 10 милиарда долара приходи в световен мащаб. Този месец Pfizer се съгласи да придобие компанията ReViral Ltd. , която разработва лечения за RSV.
 
 
 
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията всяка година RSV инфекциите водят до около 58 000 хоспитализации на деца под 5-годишна възраст и 177 000 хоспитализации на възрастни над 65 години. Въпреки че повечето деца оцеляват, RSV убива до 500 деца в САЩ всяка година и около 14 000 възрастни хора всяка година - брой, който се доближава до този на грипа.
 

Ако човек има хронично белодробно заболяване, прекарал е инфаркт или някакво друго заболяване, при възрастните хора рискът да умрат от RSV инфекция е повишен", казва Х. Коди Майснер, ръководител на отдела за детски инфекциозни болести в Медицинския факултет на университета "Тъфтс".
 
 
 
Както и при грипа, сезонът на RSV обикновено продължава от края на есента до пролетта. Пандемията Covid-19 наруши този модел, тъй като дистанцирането и маскирането потиснаха RSV през нормалния сезон 2020-21 г. Но през миналото лято случаите на заразяване скочиха необичайно, тъй като хората не вземаха достатъчно предпазни мерки.

 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей