02.12.2008 14:59

Семейният уют при пътешествие

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Простор, уют, функционалност и практичност! Възможно ли е всичко това да бъде съчетано в едно. Отговорът е „да“ и се нарича семеен ван. Този клас заля автомобилния пазар през последното десетилетие. Ако в началото на 80-те малцина от гигантите си позволяваха производството на не дотам популярното по това време семейно четириколесно, то сега почти всяка компания предлага в гамата си и такъв модел.
Сред концерните с дългогодишни традиции в нишата на най-практичните автомобили за семейно пътешествие е Рено. Първото поколение от легендарния Espace залива пазара още през 1984 г. Сега обаче дойде времето на Grand Scenic. Ванът се предлага с два бензинови двигателя с кубатура 1.6 и 2.0 литра и два дизелови – 1.5 и 1.9 литра. Возилото тежи между 1 445 и 1 530 кг. С товара обаче теглото достига цели 2 195 кг. Максималният обем на багажника достига респектиращите 1 920 кг. Разходът на гориво е буквално смайващ. Макар че колата предлага простор дори за 7-членно семейство и побира значително количество багаж при бензиновите версии за 100 км пробег в градски условия двигателят не гълта повече от 11 литра, като при извънградско максимумът пада до 6.6 литра. Разходът на по-малкия дизел в града не надвишава 6.5 литра, а на дълъг път той е 4.9 литра. Всичките безспорни качества на това Рено се продават на цена между 36 000 и 44 000 лв. в зависимост от модификацията.
Развитието в класа на семейните ванове придоби толкова голяма инерция, че S-MAX на Форд грабна приза за автомобил на 2007 г. за Европа, както и за България. Колата се справи с конкуренцията на Ситроен С4 Пикасо от същия клас, както и с мъниците Фиат Гранде Пунто, Хонда Сивик, Опел Корса, Пежо 207, Шкода Румстър и Волво C30.
Фолксваген също отбелязва сериозен напредък в класа на вановете. Новият Routan на гиганта е оборудван с всевъзможни екстри, като обемът му до третия ред седалки е 926 литра, а до втория ред е цели 2 350 литра. Предлага се с 3.8-литров 6-цилиндров двигател, генериращ 197 к. с. и 4-литров отново оборудван с 6 цилиндъра агрегат, чиито 253 к. с. осигуряват респектираща мощност.


БМВ също се прицели в този клас


Баварският производител на луксозни лимузини БМВ също се прицели в класа на минивановете, отбелязва www.drive.ru. Според изданието въпреки че директорът на концерна Хелмут Панке отрича информацията, за достоверността й свидетелстват появилите се вече в интернет компютърни изображения на модела LSC (Luxury Sports Cruiser). Ако се появи на пазара автомобилът ще влезе в пряка битка за клиенти с R-класата на Мерцедес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак