02.11.2015 11:27

Създават батерия, която се презарежда над 2000 пъти

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Учени са създали батерия, която би могла да захранва електрически автомобили и други устройства с високо потребление на електричество значително по-ефективно от литиево-йонните батерии. До широката употреба на технологията обаче остават години, пише Daily Mail.bg. Изследователи от Кеймбриджския университет обявиха, че са създали модел на литиево-кислородна батерия за лабораторни демонстрации, която преодолява редица от ограниченията, задържащи развитието на технологията. Екипът посочва, че прототипът има 93 процента ефективност и може да се презареди над 2000 пъти.


Химикът Клер Грей, която ръководи изследването, го нарича крачка към създаването на батерия с практическо приложение, въпреки предстоящите трудности. Изследователите отбелязват, че вероятно повече от десетилетие ни дели от комерсиална литиево-кислородна батерия, отчасти тъй като възможностите са зареждане и разреждане на устройството са твърде ограничени.


Засега електрическите автомобили не са в състояние да изминават с напълно заредена батерия разстоянието, което колите с фосилно гориво изминават с пълен резервоар. Това е така, тъй като използваните в момента литиево-йонни батерии не могат да складират такова количество енергия. Литиево-йонните презареждащи се батерии, които дебютираха през 1991 година, помогнаха да се захрани революцията на преносимите устройства, включително преносими компютри и смартфони. Литиево-кислородните батерии, наричани още литиево-въздушни, имат потенциала да се превърнат в резервоари за електричество с висока енергийна плътност - 10 пъти по-голяма от тази на литиево-йонните батерии.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец