Свързани новини

18.02.2013 13:51

Създадоха робот от плът и кръв

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бионичен човек, в чието тяло има изкуствени органи, синтетична кръв и роботизирани крайници, беше изложен в Музея на науката в Лондон, пише Юронюз.


Неговата стойност е 600 000 евро и се нарича Рекс. Роботът от плът и кръв може да усеща предметите пред него с помощта на ретинални импланти или бионични очи и с кохлеарни импланти, които му позволяват да чува. Изкуственият човек е висок 198 сантиметра.


Лицето на Рекс прилича съвсем на истинско, главата му е покрита с изкуствена кожа, а освен него той си има изкуствени крайници, изкуствена напълно функционираща кръвоносна система и изкуствени органи, сред които панкреас, бъбрек, трахея и далак.


Ръката му има 26 степени на движение, което е само с една степен по-малко от движенията на човешката. Рекс може да се похвали и с бионични глезени, в които има мотор и пружини, имитиращи мускулите и ахилесово сухожилие


На теория всички негови компоненти, може да се "вградят" в човешкото тяло за да заместят липсващи или износени части.


 


Изкуственият човек притежава дори и изкуствен интелект, който му позволява да разбира прости въпроси и да им отговаря. Въпреки това някои важни органи липсват, включително стомаха и червата, така че Рекс не може да яде или пие.


Осемнадесет фирми и университети са предоставили изкуствени крайници, органи и други части, с които Рекс е изграден.


Той е създаден специално за целите на документалния филм „Как се създава бионичен човек“, който ще бъде излъчен по английския Channel 4.


Във филма участва и швейцарския психолог Бертолт Майер. Той е роден без лява ръка, а на нейно място е поставена бионична. Според него новата технология за протези можеше да помогне на много хора, ако не беше толкова скъпа. Майер споделя, че любимото му в Рекс е изкуствената кръв направена от наночастици, която тече през тънки тубички.


След като изкара един месец в Музея на науката в Лондон той ще отпътува за Вашингтон, за да бъде изложен в музея "Смитсониън".


След това той ще се върне в Лондон, където ще бъде разглобен, а съставните му части ще бъдат върнати на фирмите и университетите, които са ги предоставили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби