08.10.2015 11:10

Създадоха микроскопичен гаечен ключ

Видян 1096 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представете си микроскопичен гаечен ключ, който може да контролира форми в наномащаб и да създава молекули по поръчка. Това е разработил заедно с екипа си Северин Шнибели, химик от Университета на Върмонт в САЩ. Отворът на гаечния ключ е едва 1,7 нанометра, което е стотици хиляди пъти по-малко от широчината на човешки косъм, съобщава Агенция Фокус.
Способността да се контролира формата на големи молекули може да помогне на учените да създадат по-сложни медикаменти, полимери и други синтетични материали. Шнибели и колегите му са произвели ленти от молекули със С-форма, използвайки веществото антрацен, което се извлича от въглища. Подобно на конструктор “Лего”, тези ленти могат се свързват една с друга в определена геометрична форма. Полученият в резултат ключ запазва формата си при различни условия. “Той напълно запазва формата си”, обяснява Шнибели, дори в разтвори и при различни температури, а това му позволява да се свързва с други молекули по определен начин.



Ключът може да се свърже, например, с вид големи молекули, които се използват за модифициране на химикали с потенциални приложения, вариращи от излъчващи светлина вещества до контролирано доставяне на лекарства в тялото. Ключът дава възможност на изследователите дистанционно да променят химическата среда, подобно на монтьор, който затяга болт, за да регулира работата на автомобилен двигател.
Екипът възнамерява да промени частите със С-форма, за да създаде други форми. В момента учените работят върху спирала, която е гъвкава като истинска пружина и запазва формата си при напрежение. “Спираловидната форма може да е изключително здрава и гъвкава”, казва Шнибели. Тя би могла да създава нови изкуствени материали, каквито не съществуват в момента, изтъква изследователят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион