Свързани новини

07.11.2019 17:21

Съвременната библиотека

Видян 3365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвременната библиотека трябва да бъде място за образование, информация и комуникация за всеки. Така смята Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България".


 


Фондацията организира конференцията "Предизвикателства пред обществените библиотеки в 21 век", предава БНР.


 


"Тъй наречената цифрова трансформация, която ни предстои, е едно от основните предизвикателства за библиотеките - как ние да ги направим технологично да отговарят на изискванитя на съвременните читатели. Начините на четене и представяне на информацията се променят буквално с месеци, не с години", каза в предаването "Хоризонт до обед" Тарандова.


 


В края на ноември предстои подписването на споразумение между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. По силата му библиотеките и училищата по места ще могат да кандидатства с общи програми, които да насърчават знанията по български език и четенето.


 


 


Малките библиотеки трябва да променят матрицата


 


Начинът на обслужване в библиотеките в малките селища трябва да се промени, категорична е Спаска Тарандова.


 


"Когато усилията на общината и на читалищата се обединят в това да се оборудват наистина, едни библиобуси, които, да се знае всеки ден в кое населено място са, тогава ще бъде много лесно да се заделят необходимите средства. Там да има актуална литература, там да има компютри, там да има периодични издания, които да могат да се ползват от гражданите при нужда."


 


Пример от Монтана дава директорът на Регионалната библиотека Анелия Иванова. Служителите в библиотеката са си поставили за цел да привличат читатели, които са обсебени от технологиите. За целта библиотекарите са били обучени.


 


"За да може да работим с тях и да разберем техните потребности. След това в библиотеката осигурихме такива нови технологии. За нас не е тема табу да има компютри, дрон, очила за виртуална реалност...", разказва Анелия Иванова.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци