Свързани новини

17.10.2019 14:40

Роботи пчели правят мед

Видян 2419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изкуствен интелект открива и опрашва растения


 


 


Разработчиците, които стоят зад стартъпа Beewise, представиха първия в света мед, който 90% е продукт на роботи, използващи компютърно зрение, информира сайтът Аgfundernews.com.


 


Иновацията бе в рамките на изложението AgriFood Week в Тел Авив, Израел.Проектът представлява автоматизирани кошери, свързани с изкуствен интелект. Те могат на практика да функционират напълно без участието на човека.


 


Технологията позволява да се намали присъствието на хора в процеса на производство на мед. Знаем, че в наши дни пчеларството се намира под сериозен стрес. Всяка година има случаи на висока смъртност на пчелни семейства. Нашият целеви пазар са промишлените пчелини, обясни главният изпълнителен директор на Beewise Саар Сафра.


 


Очаква се технологията да замени 90% от ръчната работа в производството на мед, да увеличи добивите с 50%, значително да намали загубите в колониите и да понижи потребността от употреба на пестициди. Освен това тя влияе положително върху качеството на пчелния мед, казват изобретателите.  Учени от  Харвардския университет пък разработиха RoboBee, която въпреки теглото си от 259 милиграма, е оборудвана с интелигентни сензори. Те могат да интерпретират и да реагират на средата, имитирайки функциите на очите и антените на пчелите.


 


RoboBee постига полет, използвайки набор от четири крила, които махат 170 пъти в секунда. Подобни експерименти се правят и от други изследователски центрове. Учени от Университета в Западна Вирджиния създават автономен робот, вдъхновен от пчелите, който може да опрашва къпини в оранжерийна среда. Подобно на пчелите BrambleBee първо открива цветя и след това следи местоположението им, използвайки тази информация, за да планира най-добрия път до тях.


 


Прецизната роботизирана система за опрашване, създадена в Университета в Западна Виржиния, е първата по рода си. В бъдеще това би могла да помогне на производителите да решат краткосрочните предизвикателства за опрашване и дори е възможно да бъде приспособена за разработване на нови земеделски инструменти за прибиране на реколтата, подрязване и събиране на плодове. Настоящите прототипи на пчелни роботи обаче не са достатъчно напреднали, за да се пристъпи към създаване на високотехнологични колонии за масово опрашване. Някои от прототипите трябва да бъдат управлявани от хора, което прави невъзможно мащабирането на технологията.


 


Целта е пчелите роботи да започнат да работят заедно, както истинските пчелни семейства.


 


Източник: Мarica.bg


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни