Свързани новини

29.11.2011 14:11

Развиваме научно-техническото си сътрудничество с Индия

Видян 1464 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите между България и Индия бе подписана за периода 2011 – 2013 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, цитирани от Фокус. Документът бе подписан от българския министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и индийският му колега Виласрао Дешмукх. В програмата са регламентирани формите на осъществяване на сътрудничеството в областта на науката, технологиите и иновациите: съвместна разработка на проекти в различни области от зваимен интерес, съвместно използване на научни и изследователски комплекси, включително достъп до уникална научна апаратура. Новата 3-годишна програма разширява досегашното сътрудничество с нови сфери като хранителните технологии, традиционната медицина и биотехнологиите. Индийският министър на образованието и технолигиите посочи, че през последните години страната му е постигнала сериозни успехи в космическите изследвания, в областта на информационните и комуникационните технолигии и във фармацията. Той изтъкна, че първостепенен приоритет са засилените инвестиции в образованието и науката, а десетилетието 2010-2020 е обявено от индийското правителство за декада на иновациите. Министър Дешмукх беше категоричен, че има много сериозен потенциал за активно сътрудничество между Индия и България в областта на науката. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви от своя страна, че подписването на Програмата съвпада с годината, в която България е приела Стратегия за научни изследвания. Подписаният документ, посочи той, отговаря на стратегията на българското правителството за утвърждаване на науката и научните изследвания като държавен приоритет и за стимулиране на развитието на съвместни научни програми с трети страни. Министър Игнатов подчерта, че новата 3-годишна програма е благодатен шанс за младите учени, които чрез нея могат да бъдат по-мобилни, да обменят по-ефективно научна информация и да участват в съвместни изследователски проекти. Председателят на Народното събрание определи подписания документ като нова крачка в задълбочаването на научното сътрудничество и изследовелската дейност между България и Индия и предпоставка за нови съвместни проекти и постижения в тази сфера. „Индия – най-голямата демокрация в света, е израстваща глобална сила, страна с богата и древна култура и с огромен принос в развитието на човешката цивилизация. Възхищение будят високите темпове на растеж на индийската икономика, забележителните постижения в науката, в космическите изследвания, в информационните технологии. Интензивните контакти по парламентарна линия, които имат богати традиции, допринасят за по-нататъшното възходящо развитие на сътрудничеството и партньорството с приятелска Индия” - това написа председателят на Народното събрание Цецка Цачева в почетната книга на парламента на Индия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.