Свързани новини

19.01.2020 09:42

Петте технологични гиганта струват общо над $5 трилиона

Видян 2718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Alphabet стана четвъртата американска компания с пазарна капитализация, надхвърлила 1 трилион долара, след като по-рано тази граница успяха да преминат Apple, Microsoft и Amazon. Към момента единствено гигантът в електронната търговия се оценява под тази сума. Но ако към групата се добави и Facebook, петте най-големи технологични играча в САЩ струват общо зашеметяващите 5.2 трлн. долара, пише в свой анализ CNBC, предава Economic.bg.


 


Достигането на тази огромната обща стойност се случва в момент, когато властите по света поглеждат все по-строго към технологичните гиганти, а в САЩ упорите се тиражира идеята за раздробяването им.


 


Петте големи в момента съставляват 17% от стойността на S&P 500, според FactSet. Преди пет години делът им се равняваше на 11%. За тези няколко години са били натрупани две трети от сегашната сума, или общо 3.5 трлн. долара.


 


Независимо дали у дома или на работното място, услугите и продуктите на тези компании ни заобикалят непрестанно, привличайки вниманието и парите както на потребителите, така и на бизнеса и рекламодателите. По всичко личи, че инвеститорите са склонни да пренебрегнат поривите за раздробяване на гигантите.


 


Антимонополните регулатори обаче все по-често атакуват технологичните мастодонти. Самата Alphabet например бива разследвана за доминиацията си в търсенето и операционната система Android. При все това Google продължава да процъфтява въпреки милиардите долари глоби в Европейския съюз през последните години и трупащите се рестриктивни регламенти.


 


Според критиците новопоявяващите се регулации са нещо, с което гигантите всъщност могат да се справят сравнително лесно, докато на практика затрудняват по-скоро малките компании. Това фаворизира големите и ограничава развитието на малките – обратно на лансираната от политиците логика, че правилата идват, за да подобрят бизнес средата.


 


„Те разполагат с ресурси и средства, за да отговорят на тези нужди, докато не всеки конкурент може да го направи“, коментира Кевин Уокюш, портфолио мениджър в Jensen Quality Growth Fund, който ръководи около 8.5 милиарда долара и причислява Alphabet, Microsoft и Apple сред своите топ притежания.


 


Той отчита риска за Google, но смята, че компанията разполага с ресурсите да посрещне всички регулаторни пречки, пред които бива изправена. „Има голяма вероятност те да излязат по-добре“, казва Уолш.


 


Google бе изправена и пред множество вътрешни сътресения, включително в за сексуален тормоз и други злоупотреби на работното място. Налице е и несъгласието на част от служителите с определени практики на ръководството и уволненията на определени кадри.


 


Нищо от това обаче не попречи на компанията майка Alphabet да достигне капитализацията от 1 трилион долара. Акциите ѝ нараснаха с 0.8% до 1450.16 долара в четвъртък и с 33% за годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец