Свързани новини

02.11.2018 10:21

Парализиран мъж проходи отново чрез гръбначен имплант

Видян 2024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Човек с увреждане на гръбначния стълб, останал прикован за инвалидния стол, сега е в състояние да се разхожда благодарение на революционно нов имплант. Други двама мъже, участващи в проучването, също успяват да си възвърнат контрола над мускулите на краката, след като им имплантират електрически стимулатори. Те помагат за компенсирането на увреждането на гръбначния ствол, съобщи ново проучване, публикувано в списание Nature.

Гръбначният мозък пренася съобщения от мозъка до други части на тялото, позволявайки ни да преместваме крайниците си, да усещаме налягане или температура и да контролираме жизнените си функции.

При увреждане, нервните сигнали имат проблеми при преминаването, като човек остава парализиран или с нарушена активност. В този експеримент изследователи от Швейцарския Федерален технологичен институт в Лозана използват електрически импланти, за да запълнят празнината в гръбначния мозък, като помагат да се пренасят посланията от мозъка през увредената област до незасегнати части на гръбначния мозък.

Ефектите от лечението са продължили дори след спирането на електрическите сигнали и "всички участници са запазили известно подобрение в мускулното движение дори след края на стимулационната терапия", според Nature.

Докато резултатите са удивителни, екипът бърза да предупреди, че лечението - наречено епидурално електрическо стимулиране - е в ранните си етапи и не е ясно за колко хора ще бъде ефективно. Текущият размер на извадката е много малък. Електрическото стимулиране разчита на субектите, които се опитват да преместят крайниците си.

"Това наистина работи като усилвател", казва ръководителят на изследването Грегоар Кортийн пред Nature: "Ние не поемаме контрол над краката. Пациентите трябва да го направят".

Кортийн обясни, че след два дни новото движение става почти естествено за субектите и в рамките на една седмица те успяват да вървят с ограничена помощ.


Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху