Свързани новини

02.09.2011 14:25

Откриха метод за лечение на кариес без бормашинка

Видян 3328 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от Университета в Лийдс във Великобритания са разработили нов метод за възстановяване на зъбите, засегнати от кариес. Това значително ще облекчи пациентите от неприятната процедура със сондиране и запълване, пише MedicalXpress.


Както бе обяснено от експертите, кариесът е причинен от специфична киселина, която се произвежда от бактерии живеещи в зъбната плака. Тя разтваря минералите и води до образуването на микроскопични пори в зъбите, невидими за окото. С течение на времето, малките пукнатини се уголемяват. При много хора само мисълта и спомена за звука на зъболекарската машинка ги кара да отлагат посещението си при зъболекар, а това води до още по-голямо влошаване. Служителите на Стоматологичния институт към университета решили да потърсят нестандартно решение на проблема и да заложат на азвиващите се по естествен начин процеси в устната кухина, които биха могли да възстановят зъбите в ранните етапи на кариеса и които не изисква пробиване и други механични интервенции. За тази цел те са използвали за основен компонент пептидът P 11-4, който при определени условия образува влакнеста структура. Когато се прилага върху зъбите, течността прониква в микропорите на зъбната тъкан и се превръща в гел, който се калцира. Резултатът е вещество, сходно по структура със зъбния емайл.


"Може би това звучи твърде хубаво, за да е истина, но ние можем да помогнем да се регенерират увредените зъби. Това е естествен нехирургичен лечебен процес, който освен това е абсолютно безболезнен" - Казва авторът на изобретението, професор Дженифър Къркам.


Учените вече са тествали новото лечение на пациенти, при които са били идентифицирани ранни признаци на кариес.


"Резултатите от клиничните изпитвания са впечатляващи. Ако те се потвърдят и от други клиники, то нямам съмнение, че за две или три години стоматолозите ще могат да използват новата техника в ежедневната си практика", обобщава професорът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,