Свързани новини

16.08.2013 15:08

Нова технология сменя климатика

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени разработиха спрей, който може да бъде настройван колко светлина и топлина да пропуска през себе си. Той е създаден на базата на нанокристали, които се задействат с електричество и може да даде уникални функции на всяко стъкло.


Екип от Националната лаборатория „Лоранс Бъркли” към Американската агенция по енергетика, вече е уредила партньорството на Калифорнийската компания Хелиотроп, която да изкара новия материал на пазара.


Новият спрей действа благодарение на материала „Indium tin oxide(ITO)” – компонент познат в LCD технологиите и тъчскрийновете. Той е с голяма електропроводимост. Когато електричество премине през него, то позволява на материала да абсорбира топлина. ITO нанокристалите са поставени на стъкла, направени от Ниобиен оксид. Ниобийните йони в стъклото са използвани в свръхпроводими материали и когато са съчетани с някои компоненти, могат да долавят инфрачервени светлини.


Всяка  един от материалите изисква различна доза електричество, за да прояви своята реакция. Така обработените стъкла могат да бъдат контролирани, дали да пропускат само светлина или само топлина. По малки дози ще накарат ITO нанокристалите да абсорбират топлината, но да пропускат светлина, докато високите нива на електричество ще накара ниобийният оксид да се затъмни и така стъклото ще абсорбира светлината.


На практика така в офисите ще може да има естествена слънчева светлина, докато вътре е приятно и прохладно. От друга страна ще може и да се отстранява само светлината, в особено светлите дни, без по този начин да се блокира топлинният ефект на слънцето.


Създателите са категорични, че до момента няма подобно изобретение. При 2000 проведени теста, стъклата са останали като нови, коментират учените. Според тях изобретението има широко поле на употреба, както в домакинството така и в бизнеса. Това ще доведе до спестяване от сметки за електричество, коментират създателите.


Най-хубавото е, че спреят може да бъде използван върху всяко стъкло, което означава, че няма да има допълнителни разходи за нови прозорци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое