Свързани новини

11.12.2019 14:43

Не остаряваме постепенно, откриха учени

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда се променя бързо три пъти в нашия жизнен цикъл, показва ново изследване. Тези ключови прагове на стареенето са около 34 години, 60 години и 78 години.


С други думи, сега има доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, пише „Нейчър”, цитирано от Мirogled.com.


Същото проучване също така предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората, използвайки нивата на протеини в кръвта им.


Екипът учени е анализирал данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеина, от които се оказало, че 1379 варират с възрастта.


Така изследователите стигнали до определянето на трите вълни на стареене и младата възраст (до 34 години), късната средна възраст (до 60 години) и старостта (78 години). В тези три момента от човешкия живот се наблюдават значителни изменения на нивата на протеините, които иначе остават относително постоянни.


Защо и как точно се случва това все още не е ясно, но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, лекарите ще могат да откриват, кои органи остаряват по-бързо.


„Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човек - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве, например”, коментира неврологът Тони Уайс-Кори от Центъра за изследвания на болестите в „Станфорд” и добавя, че до този момент не е било известно, че нивата на над една трета от протеините в човешкото тяло се променят с напредването на възрастта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева