Свързани новини

13.04.2011 13:57

Не Гагарин, а Бондаренко щял да полети първи в Космоса

Видян 3571 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не Юрий Гагарин, а Валентин Бондаренко ТРЯБВАЛО да бъде първият човек в Космоса. И трябвало да литне не на 12 април преди 50 години, а още през декември 1960 г. Но историята се развила по различен начин…

Голям кастинг във ВВС на Съветския съюз се провел през 1959-60 година. На пилотите не обяснявали какво им готвят. Само ги питали: “Лети ли ти се на много по-бърз самолет?”. Смелчаците отговаряли утвърдително. Освен дързост обаче, те трябвало да притежават и конкретни физически данни – да бъдат високи 170 см и да тежат 70 кг. Така били подбрани 206 кандидати. От тях през финалния кастинг минали само 12. Тогава им открехнали част от тайната: “Вие сте първият космически отряд на планетата.“ Следвали месеци на изключителни натоварвания. Младите мъже, всичките на възраст от 25 до 30 години, обаче не се отказвали от мечтите си. От тях се отличавал Валентин Бондаренко и на него паднал изборът да бъде първият човек в Космоса. Съдбата обаче не желаела това. Пренавит от доверието и честта, той започнал да се увлича в тренировките. Така, без да иска, се запалил в една от опитните камери. Учените, контролиращи тренировката едва успели да го извадят оттам. В болницата издъхнал от изгарянията.

Така ръководството на руската космическа програма решило да се довери на двама от младежите. Единият бил Юрий Гагарин, 27, а другият – най-младият в отряда – Герман Титов, 25. Двамата били повикани на 12 април в 5.30 сутринта, за да бъдат изстреляни. В автобуса разбрали, че Юрий лети, а Герман – вторият човек в Космоса, остава в ролята на дубльор. Полетът трябвало да стартира в 9 часа московско време.

В 9 и 7 минути обаче контролната кула отказва да пусне ракетата. Оказва се, че има дефект в люка на космическия кораб. Вместо да се изнерви, вечно усмихнатият и позитивно настроен космонавт си тананикал естрадния хит от онова време на име Момина сълза – нещо като нашите Хризантеми или Детелини. В 10 и 2 минути целият свят е известен – първият човек излита към Космоса.

След многобройните опити с кучета и пластмасов манекен, имитиращ човека (даже  му дават име Иван Иванич, а тези дни е изложен в нюйоркския музей Смитсониан преди да го продадат на търг), учените да почти 100% уверени, че нещата са ОК. Но се оказва, че ракетата излита 100 км по-високо, отколкото е предвидено. Това води до неуправляемо въртене. Тренираният Гагарин обаче не се отчайва, продължава да си тананика. Той не се паникьосва дори когато корабът изпада в положение на свободно падане. Младежът вярва в щастливата си звезда.

И има защо – след час и 48 минути в Космоса той каца над родината. И отново с гаф – вместо 1 се отварят 2 парашута – и титулярният, и резервният. Гагарин става световна звезда. Обикаля над 30 държави, сред които и България. Навсякъде го посрещат милионни тълпи. Английската кралица нарушава вековния протокол и иска специална снимка, прегърната от Човека от Космоса.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец