Свързани новини

15.02.2021 13:23

НАСА ще ползва хеликоптер на Марс

Видян 2683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, НАСА възнамерява да докаже, че е възможно да се управлява устройство на друга планета, в случая - мини-хеликоптер, който трябва да полети на Червената планета, предаде "Франс прес".


Транспортиран на борда на мисията "Марс 2020", която се очаква да достигне дестинацията си във вторник, малкият хеликоптер "Инджинюъти" ще трябва да извърши подвиг: да се издигне във въздух с плътност, която се равнява на едва 1 процент от тази на земната атмосфера.


Свръхлек хеликоптер


Всъщност "Инджинюъти" прилича повече на голям дрон. Основното предизвикателство за инженерите: да го направят възможно най-лек, за да може да се издига в изключително лек въздух. В крайна сметка мини-хеликоптерът с четири крачета, тяло и две насложени перки тежи само 1,8 килограма. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер.


"Инджинюъти" е снабден със слънчеви панели за презареждане на батериите, като голяма част от енергията ще се използва за загряване (през нощта температурата на Марс достига до минус 90 градуса Целзий).


Мини-хеликоптерът освен това може да прави снимки и видеоклипове.


"Инджинюъти" е поставен под "корема" на марсохода "Пърсивиърънс" - основното транспортно средство на мисията. Веднъж озовал се на Марс, малкият хеликоптер ще бъде пуснат на повърхността и роув



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни