Mazda MX-5

Свързани новини

06.05.2023 08:00

Най-великите роудстъри на всички времена

Видян 9892 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Mazda MX-5

Историята на MX-5 е добре документирана, така че нека се спрем на няколко факта, които може би още не знаете, като започнем с това как MX-5 влезе в Книгата на рекордите на Гинес през 2000 г. като най-продавания двуместен спортен автомобил на всички времена. Оттогава насам продажбите на модела надхвърлиха милион. Генезисът на MX-5 е провокиран от автомобилния журналист Боб Хол от списание Motor Trend и двама от топ мениджърите на Mazda.


Въпреки че е японски автомобил, базиран на британския Lotus Elan, MX-5 първоначално е проектиран в Калифорния. Той е обявен за един от "100-те най-добри продукта" от списание Popular Science. И накрая, това е един от малкото серийни автомобили, чиито размери не са се увеличили през годините заради фокусните групи. Напротив, сегашният ND е умишлено смален по размер, както и проектиран да бъде още по-лек от преди.


Porsche Boxster

Boxster на Porsche е един от малкото спортни автомобили със среден двигател, проектирани от нулата като роудстър. Той е представен през 1996 г. и 25 години по-късно все още е силен тук, прочут със своята чистота на концепцията и възвишено управление. Дори името му - портманто от "boxer" (като конструкция на двигателя) и "roadster" - ви дава да разберете, че е замислен и проектиран като кабриолет. За моделната 2017 г. той е преименуван на Porsche 718 Boxster.

Mercedes-Benz SL


Mercedes SL се произвежда от 1954 г. насам. Той е проектиран за американския пазар по предложение на вносителя Макс Хофман. Той е искал джентълменски гранд турър автомобил за заможните ентусиасти от следвоенния бум. Отдавна се предлага версия купе, но истинската му форма е роудстър с мек покрив, от който лъха стил. В съвременните си варианти той не е особено спортен автомобил, но винаги се е предлагал с мощни двигатели, подходящи за гранд туризъм, еднодневно шофиране и като забавен, но луксозен начин за придвижване в града.

Honda S2000




Култовият класически S2000 се произвежда в продължение на десет години от Honda, в две поколения от 1999 и 2009 г. Острата управляемост и високооборотният четирицилиндров двигател (със специфична мощност от 124 к.с. на литър) поддържат S2000 толкова актуален автомобил днес, колкото и при представянето му. Той беше пряк конкурент на MX-5 на Mazda. Много търсената модификация Club Racer се предлагаше в САЩ с твърд покрив, докато изданието Type S за японския пазар запази мекия покрив. В Обединеното кралство модификацията GT се предлагаше с мек или с подвижен твърд покрив.


Ferrari 812 GTS

Преди появата на новото Ferrari 812 GTS последният сериен роудстър с предно предаване и двигател V12, който компанията произвежда, е 365 Daytona GTS/4 през 70-те години на миналия век. Разбира се, 812 GTS е базиран на 812 Superfast, но той е всичко, което бихте могли да искате от роудстър на Ferrari. 6,5-литровият V12 генерира почти 800 конски сили; 812 GTS ще достигне 200 мили/ч със свален покрив. Въпреки това той е послушен, когато не е провокиран, и напълно възприема отношението на GT, каквото трябва да има един истински роудстър. Няма мек покрив, но това е модерно Ferrari, така че ще приемем сгъваемия твърд покрив и ще се радваме, че Ferrari е проектирало 812 GTS така, че да има използваемо количество багажно пространство.

BMW Z3

Сегашният Z4 е добър, но Z3 беше най-чистият модерен роудстър на BMW. Освен това той има сложна история за произхода си с начално изречение, за което може би ще искате да се пристегнете.

Z3 е създаден от Джоджи Нагашима, японски дизайнер, работещ за германската компания, за да предостави конкурент на Mazda MX-5, която, както научихме по-рано, е японска версия на британски автомобил с американски дизайн. Z3 дебютира през 1996 г. и предизвиква много подигравки от страна на автомобилната преса заради закръглената си външност и анемичния 1,9-литров четирицилиндров двигател с мощност 138 к.с.

В отговор на критиките, той се превръща в изключителен успех за BMW, което продава всеки един модел от 15 000, които може да произведе през първата година. Всъщност всички бройки бяха продадени, преди да бъдат доставени. Мнозина изтъкват, че успехът му е страничен ефект от участието му във филма за Джеймс Бонд "Златното око", но това е предимно мнение на автомобилни журналисти, които не могат да признаят, че грешат.

Alfa Romeo Giulia Spider




Би било престъпно да не споменем Alfa Romeo Giulia Spider тук. Ако има нагледно въплъщение на идеята за роудстър, то това е проектираният от Pininfarina заместник на вече великолепната Giulietta Spider, която дебютира през 1966 г. Подобно на Z3, той се свързва с филм, а филмът от 1967 г. "Дипломантът" определено има положителен ефект върху продажбите. Също така, подобно на Z3, той е посрещнат със съпротива от страна на пресата. Историята обаче оправдава Giulia Spider и тя е класически пример за италианска автомобилна красота и ода за чистото удоволствие от шофирането.


Porsche Carrera GT

В ретроспекция знаем, че Carrera GT е последният от аналоговите суперавтомобили, но той е бил зареден с модерни, леки и високоякостни материали. Той се предлагаше само с шестстепенна механична скоростна кутия и без електронна система за контрол на стабилността, която беше стандартна за другите автомобили на Porsche. Имаше функция за контрол на сцеплението, но тя можеше да бъде изключена, а опитен водач можеше да изстреля суперколата роудстър от 0 до 60 мили/ч за 3,9 секунди и да обиколи Нюрбургринг за 7 минути и 28 секунди.

AC Cobra / Shelby Cobra

Компанията AC Cars съществува от 1901 г., а в началото на 60-те години на миналия век основният ѝ автомобил е AC Ace. Роудстърът се отличава с ръчно изработена каросерия с рама от стоманени тръби и двигател BMW отпреди Втората световна война под капака. Подобно на мнозина, Карол Шелби е бил поразен от извития стил на Ace, който е станал най-копираният автомобил в автомобилната история. През 1961 г. Шелби се свързва с AC Cars с въпроса дали компанията може да му построи Ace, модифициран за V8 двигател, и тя надлежно му услужва. От пепелта се ражда AC Cobra, задвижвана от 3,6-литровия V8 Windsor на Ford. Докато стигне до САЩ, обемът на двигателя на Ford е увеличен до 4,3 литра. AC Cars дори трябваше да прекрати производството на друг автомобил, за да задоволи търсенето на Cobra в Европа и да произвежда автомобили за Shelby American Inc.

Alpina Roadster V8

Формата на BMW Z8 е проектирана от Хенрик Фискер, а интериорът е дело на Скот Лемперт като част от екипа, ръководен от Крис Бангъл. Това е дизайнерска класика, но Z8 имаше предимство, изострено от изцяло алуминиевото шаси и каросерия, както и от труднооборотния 4,9-литров V8.


Ограниченият тираж на Z8 излезе от производство през 2002 г., а Alpina пое мантията за 2003 г. с версия, която се отдалечи от ролята на изцяло спортен автомобил и се превърна в роудстър с по-грандиозна туристическа насоченост. Alpina смени двигателя S62 с 4,8-литров BMW M62 V8, настроен за по-висок максимален въртящ момент при по-ниски обороти, а ръчната трансмисия беше заменена с BMW Steptronic. Окачването е настроено така, че да бъде по-компактно, а коженото покритие на салона е заменено с много по-мека кожа Napa. Това е и първият автомобил Alpina, който се продава директно чрез дилърските центрове на BMW в САЩ.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак