Средата, която смятаме за изключително тиха, обикновено е по-силна от прага на човешкия слух, който е около 0 децибела. Например шумът в тиха библиотека може да достигне около 40 децибела.

Свързани новини

20.02.2023 10:50

Най-тихото място на Земята ще ви докара до лудост

Видян 3383 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Някои казват, че мълчанието е злато. Това обаче със сигурност няма да е така, ако се озовете в най-тихата стая на света - никой не може да оцелее повече от час.

През 2015 г. Microsoft построи стая, която вече е официално вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-тихото място на Земята. Наречена е безехова камера и се намира в централата на компанията в Редмънд, Вашингтон.

Само много малко хора успяват да оцелеят в тази стая за дълъг период от време - най-много един час. След няколко минути ще започнете да чувате сърдечния си ритъм. Няколко минути по-късно чуваш как костите ти скърцат, а кръвта тече в тялото ти.

Смисълът на безеховата камера не е в това, че не можете да чуете нищо, а в това, че тя премахва всички други външни шумове и ви позволява да чуете безкрайните звуци на вашето тяло. Само в смъртта тялото е напълно неподвижно.

Средата, която смятаме за изключително тиха, обикновено е по-силна от прага на човешкия слух, който е около 0 децибела. Например шумът в тиха библиотека може да достигне около 40 децибела.



"Когато обърнете главата си, можете дори да чуете това движение. Можеш да чуеш дишането си и то звучи доста силно", твърди Хондарадж Гопал, водещ дизайнер на проекта.

Без звуци от външния свят, които да пречат, абсолютната тишина постепенно се превръща в непоносимо звънене в ушите. Това вероятно ще доведе до загуба на равновесие поради липсата на реверберация в помещението, което ще влоши пространственото ви възприятие.



Проектирането на пространството отнема две години; то се състои от шест слоя бетон и стомана и е леко отделено от околните сгради. Под него е монтирана система от амортизиращи пружини. Вътре на пода, тавана и стените се монтират клинове от фибростъкло, които разбиват звуковите вълни, преди да успеят да се разпространят в помещението.

Друга безшумна стая се надява да спечели титлата за най-тихата стая в света. Стаята се намира в лабораториите Орфийлд в Минеаполис и е проектирана от учения Стивън Дж. Орфийлд, който държеше рекорда за най-тиха стая, преди Microsoft да го счупи през 2015 г.


Орфийлд заяви пред The New York Times, че е подал молба за връщане на титлата и в момента очаква отговор от ръководството на Гинес. Представител на Гинес потвърди получаването на жалбата на Орфийлд и добави, че екипът на Световните рекорди на Гинес е в "процес на оценка на неговите доказателства и критериите за преглед".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.02.2023 09:52

    Това, което не ви казват за тази стая е, че ви гасят лампите и оставят на тъмно. Ако лампите са светнати, резултатите ще са съвсем други.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни