Свързани новини

22.04.2021 10:55

„Най-бялата на света“ боя отразява 98% от слънчевата светлина

Видян 2711 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени са разработили боя, значително „по-бяла от най-бялата боя, която се предлага в момента“. Тестове, проведени от изследователи от Университета Пърдю с тяхната „ултрабяла“ боя, показват, че тя отразява повече от 98% от слънчевата светлина, предаде greentech.bg.


Това предполага, казват учените, че боята може да помогне в борбата с изменението на климата. Боядисването на покривите с бяло – т. нар. „хладни покриви“ – е енергоспестяващ подход, който вече се въвежда в някои големи градове, защото този вид охлаждане намалява нуждата от климатизация през летните жеги.

Предлаганите в търговската мрежа бели бои отразяват между 80% и 90% от слънчевата светлина, според водещия изследовател проф. Силин Руан от Пърдю. „Това е от значение, защото всеки 1% отразяване на светлината се равнява на 10 вата на квадратен метър по-малко топлина от Слънцето“, обясни той. „С други думи, а използвате тази боя за покриване на покривна площ от около 100 кв.м., смятаме, че можете да получите охлаждащия ефект на 10 киловата. Това е по-мощно от централните климатици, използвани от повечето къщи“, каза той.

Може ли бялата боя да помогне в борбата с изменението на климата? „Белите покриви“ се разглеждат като лесно решение за подобряване на градския климат особено в градове в горещи климатични зони. Щатът Калифорния например вече актуализира строителните си норми за насърчаване на белите покриви.

Ползите все още са обект на анализи и изследвания, но досегашните наблюдения сочат, че – за разлика от черните покриви и черните асфалтови площи – белите петна в градовете могат да намаляват загряването, респективно ефекта на „топлинния остров“ . Това носи редица допълнителни ползи като например намаляване на количеството вода, използвано за напояване в градовете.

Но как тази боя е направена „ултрабяла“? Новата боя съдържа съединение, наречено бариев сулфат, което се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.04.2021 11:11

    Бариев сулфат, или алуминиев, се слага в кемтрейлите. Барият е силен канцероген, като арсеника. Като повали месец-два, бариевия сулфат може да поеме към почвата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби