Свързани новини

09.09.2013 12:46

Край! Хакерите влизат зад решетките

Видян 1258 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Нова година хакерите няма да успяват да действат на ръба на закона. Изцяло нова глава за компютърните престъпления се подготвя в проекта на нов Наказателен кодекс, който редица университетски преподаватели, юристи, икономисти и други специалисти от неправителствения сектор изработват по поръчка на Министерството на правосъдието, предаде в. "Стандарт".


Сега действащият НК е от 1968 г., когато подобен род престъпления не е имало. През годините отделни текстове са били актуализирани, но за първи път се прави изцяло нова глава, обясниха експерти. В нея е предвидено доста по-сериозно наказание за хакерите, които проникват в корпоративни или държавни сайтове, източват информация, пускат вируси или блокират работата на институциите.


Ако например спрете страницата на Народното събрание или друга институции, по новия НК ще ви грози затвор до 5 г. и сериозна глоба. С по-минимална санкция ще се разминават хора, които крадат лицензирани програми или теглят филми, защото попадат повече под ударите на авторското право, разясниха специалистите.


Предвижда се и изваждането на отделна глава за тероризма. В момента това деяние също е квалифицирано като тежко - наказва се със затвор от 5 до 15 г., но е в глава "Други престъпления".


Ще бъде променена и подредбата на НК, като на първо място са изведени престъпленията срещу личността, а след това срещу държавата и общността. Досега компютърните престъпници се разминаваха с леки условни присъди до 3 години, сочи съдебната практика.


Глоба пък ще смени затвора за по-леки престъпления като например дребни кражби - на зимнина, на продукти от магазини и пр. Сумите още се уточняват. В момента зад решетките се влиза при почти всички кражби, а при рецидив - задължително. В новия НК административното наказание ще може да се налага неколкократно, така че дори при рецидив провинилият се няма да бъде пращан зад решетките, а ще трябва да плати.


В момента затворите са препълнени с хора, които лежат по няколко месеца за незначителни провинения, обясниха експерти. Отделно социално слаби са се научили да намират подслон и храна в зандана. Мнозина извършват някое престъпление само и само да прекарат студените зимни дни на топло и след това отново излизат на свобода, за да просят и извършват дребни кражби.


Според експертите в момента затворите ни са се превърнали повече в социални заведения, отколкото в истински места за лишаване от свобода и до голяма степен проблемът идва от действащия НК.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог