Свързани новини

19.02.2019 09:42

Китай ще прави слънчева електроцентрала в Космоса

Видян 1539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия директно в Космоса и ще я предава на Земята с помощта на лазер, предаде Канал 3.


Според китайските медии, в град Чунцин вече е започнало изграждането на експериментална база, която трябва да приема лазерните лъчи. Първата, пробна електроцентрала, е планирана да бъде пусната в стратосферата през следващите няколко години, между 2021 и 2025 година.


Проектът се ръководи от Академията за космически технологии на страната, която миналия месец успешно приземи на Луната апарата Чанъе-4 и планира да пусне своя собствена космическа станция до 2022 година.


Бюджетът на китайската космическа програма за тази година е 8 млрд. долара – повече за покоряване и изследване на Космоса харчат само САЩ (за сравнение бюджетът на „Роскосмос“ е с 6 пъти по-малък).


Първи за разработката на космическата електроцентрала съобщи китайският всекидневник "Наука и технологии", разкривайки в някои детайли от проекта. Според публикацията устройството трябва да се завърта на височина от около 36 000 километра в геостационарна орбита - тоест синхронно с въртенето на Земята, сякаш зависвайки над една точка.


За разлика от наземните слънчеви панели, космическата станция ще произвежда енергия денонощно - независимо от времето, смяната на сезоните или времевите часове - и около шест пъти по-ефективно. Вестникът цитира един от разработчиците на проекта, служител на Академията за космически технологии Пан Чжихао, който обещава, че новата технология ще се превърне в "неизчерпаем източник на чиста енергия за цялото човечество".


Въпреки това, все още има няколко трудни технически проблема за решаване. Например, прогнозната маса на космическата електроцентрала е около 1 000 тона, което е два и половина пъти повече от Международната космическа станция. Стартирането на такава гигантска конструкция от Земята ще изисква огромни усилия, така че една от възможностите, които китайските учени обмислят, е да построят станцията директно в Космоса, използвайки интелигентни роботи и технология за 3D принтер.


Не е окончателно решен и основния въпрос - как точно да се доставя събраната електроенергия от орбитата на Земята. Теоретично, тя може да бъде преобразувана в лазерен лъч или микровълнов поток, който може да бъде получен от Земята - но първо трябва да се проучи какъв ефект ще има толкова мощно излъчване върху атмосферата и околната среда като цяло.


Китайската разработка всъщност не е уникална. Миналата година екип от учени от Калифорнийския технологически институт успя да създаде прототип на подобно устройство - светлинни панели, способни да улавят слънчевата енергия в Открития Космос и да я предават на Земята.


Изследвания в тази посока се провеждат и в Европа, Индия и Япония.


Въпреки това, тази идея има ожесточени критици - включително Илон Мъск, който през 2012 г. силно се противопостави на подобна технология, изтъквайки крайната ѝ неефективност.


"Ще се наложи да се превърнат фотоните в електрони, след това обратно във фотони и след това обратно в електрони. Каква ефективност може да има тук? Тази идея трябва да бъде убита в зародиш!" - цитира тогава Мъск изданието "Популар механикс".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец