17.04.2018 10:04

Китай произвежда повече слънчева, вятърна и водна енергия от САЩ и ЕС

Видян 1991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Китай, който бе засегнат от замърсяването повече, от която и да е друга страна, изведе на преден план прехода към възобновяеми енергийни източници, а инициативата Belt and Road (BRI) му служи като канал за износ на технологии в цяла Азия.


Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на енергия се предвижда да нарасне с 30% до 2040 г в глобален мащаб. За Югоизточна Азия се очаква то да нарасне с 70%  през следващите 25 години.


Китай, известен с мръсния си въздух, превърна борбата срещу замърсяването в национален приоритет. Въпреки  че 75% от електроенергията в Китай все още идва от електроцентрали, захранвани с въглища, изграждането на най-малко 85 нови електроцентрали, работещи по този начин вече е отменено, а развитието и разпространението на нови възобновяеми енергийни източници бързо заема своето място.


 Резултатите от това са революционни, тъй като Китай е световен лидер в слънчевата, вятърната и водна енергия, като всяка година инвестира повече във възобновяема енергия, отколкото в САЩ и ЕС. През 2017 г. Китай увеличи ангажимента си, като обеща да инвестира допълнителни 360 милиарда долара за възобновяема енергия преди 2020 г. и според неотдавнашен доклад на Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA) само миналата година Китай изпомпва над 44 милиарда долара за увеличаване на обхвата й.


Този модел се възпроизвежда в цяла Азия. Китай е инвестирал 32 милиарда долара в проекти за чужбина.


Китайските компании понастоящем представляват около 60% от производството на слънчева техника в света. Фирми като Longi, Hareon Solar, Tongwei, JA Solar и Jinko Solar разширяват своя пазар бързо в чужбина заедно с БРИ.  Longi  понастоящем създава 500 MW инсталация за слънчева енергия в Индия, Hareon Solar участва в съвместно предприятие в Мароко, за да инсталира електроцентрали и производствени мощности на соларни модули, JA Solar доставя за 92 страни, докато Jinko Solar планира да заеме 10% от световния пазар за производство на слънчева енергия.


Въпреки това, докато Китай прави значителни крачки в разпространението на възобновяемата енергия в международен мащаб, трябва да се отбележи, че Belt and Road също улеснява разпространението на въглищната енергия. Според доклад на Глобалния екологичен институт от 2017 г. Китай понастоящем участва в 240 централи, работещи с въглища, в 25 от 65-те страни-членки на BRI.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към